Chartreuse de la Verne

Chartreuse de la Verne is een oud klooster in de buurt van de dorpen Cogolin en Collobrières in het departement Var. Het klooster ligt op een heuvel in een afgelegen bosrijke omgeving in het Massif des Maures.Chartreuse de la Verne

Geschiedenis van Chartreuse de la Verne

Dit indrukwekkende klooster werd in het jaar 1170 na Christus gebouwd door monniken van de orde der Kartuizers, op initiatief van de bissschoppen van Toulon en Fréjus. Er werd gekozen voor een locatie te midden van dichte kastanjebossen, op de plaats van een eerder verlaten priorij. Chartreuse de la Verne werd officieel ingewijd op 3 oktober 1174. Als gevolg van vele donaties kwam het klooster in het bezit van meer dan 3000 hectare aan bos, weilanden en akkers. Ondanks deze welvarende periode zou het klooster nog met vele tegenslagen te maken krijgen. Zo brandde het klooster in 1214, 1271 en 1318 nagenoeg volledig af. Iedere keer weer werd het klooster herbouwd.

Ook werd het klooster regelmatig slachtoffer van aanvallen en plunderingen. Zo is het kloostercomplex onder meer verwoest door de Saracenen en door de Protestanten in het jaar 1577. Als gevolg van de Franse Revolutie kwam Chartreuse de la Verne in handen van de Franse staat.

Hierop vluchtten de laatste monniken uit het klooster, waarop het gehele pand in 1792 werd geveild. Op 18 januari 1921 werd Chartreuse de la Verne erkent als historisch monument, en werd er begonnen met de herstelwerkzaamheden aan het klooster. In het jaar 2000 werden de laatste restauratiewerkzaamheden en de reconstructie van het grote klooster afgerond.

Chartreuse de la Verne vandaag de dag

Vandaag de dag is dit prachtige klooster opengesteld voor bezoekers. Dit schitterende gerenoveerde klooster staat bekend als een van de mooiste bezienswaardigheden in het Massif des Maures. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze omgeving is een bezoekje aan dit prachtige klooster dan ook meer dan de moeite waard. Het klooster is bereikbaar via een smalle bosweg die enkele kilometers lang is. Bij aankomst zult u echter al snel opmerken dat dit ritje door het bos meer dan de moeite waard is geweest. Voor een uitgebreid bezoek aan het klooster kunt u gerust twee uur de tijd nemen. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Var kan een bezoekje aan dit indrukwekkende klooster eigenlijk niet op uw lijstje ontbreken!
Chartreuse de la Verne

Chartreuse de la Verne bezoeken?

Wilt u dit mooie klooster in het Massif des Maures zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: