Château d’If

Het Château d’If is een fort gelegen op het eiland If, voor de kust van Marseille. Dit fort, dat een voormalige gevangenis is, is 28 meter hoog en maakte deel uit van een verdedigingslinie die de Franse kust moest beschermen tegen aanvallen vanaf de Middellandse zee.

Geschiedenis van het Château d’If

In het jaar 1524 begon men met de bouw van het Château d’If, in opdracht van de Franse koning François I. De bouw van dit fort werd in 1531 afgerond. Het eilandje waar het kasteel op ligt, werd gezien als een belangrijke strategische locatie, vanwaar men de Franse kustlijn kon verdedigen, bijvoorbeeld tegen piraten. Het kasteel heeft haar waarde echter nooit kunnen bewijzen, simpelweg omdat er geen sprake was van aanvallen vanaf de Middellandse Zee. In het jaar 1531 maakte de keizer van het Heilige Roomse Rijk, Charles V, plannen om Marseille aan te vallen vanaf zee, maar zag hier later toch van af. Volgens de bekende Franse fortenbouwer Vauban was dit maar goed ook, omdat het Château d’If volgens hem slecht gebouwd was. Vauban beweerde dat het kasteel een echte aanval nooit zou kunnen weerstaan. Later diende het kasteel nog als gevangenis, waarin vooral politieke en religieuze gevangenen gevangen gehouden werden. Zo werden er meer dan 3500 hugenoten naar het Château d’If gestuurd. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de gevangenis gesloten en opengesteld voor bezoekers.

Château d’If vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit bijzondere fort voor de kust van Marseille bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in het departement Bouches-du-Rhône. Wanneer u uw vakantie in de nabije omgeving van de stad Marseille doorbrengt is een bezoekje aan dit fort dan ook meer dan de moeite waard. Wanneer u besluit dit fort te bezoeken, wordt u middels een boottocht vanuit Marseille naar het eiland gebracht. Deze boottocht zelf is al erg leuk, omdat u vanaf het water een compleet andere blik op Marseille kunt werpen. Tijdens de zomermaanden kunt u er voor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding, waarbij een deskundige gids u alles over dit bijzondere fort kan vertellen. Een bezoekje aan het Château d’If is meer dan de moeite waard en leuk voor het hele gezin!

Het Château d’If bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort voor de kust bij Marseille zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: