Col du Galibier

De Col du Galibier is een bekende bergpas in de Franse Alpen, in het departement Hautes-Alpes. De top van de Galibier ligt op 2645 meter hoogte. De beklimming van de Col du Galibier wordt vaak opgenomen in het routeprofiel van de Tour de France.Col du Galibier

Geschiedenis van de Col du Galibier

In het jaar 1876 werd de eerste weg bij de Col de Galibier geopend. Deze weg diende als verbindingsweg tussen de plaatsen Grenoble in het westen en Briançon in het oosten. De weg over de Col de Galibier was eerst van grind en werd pas later geasfalteerd. De top van de berg bleek erg lastig bereikbaar. Daarom werd er in het jaar 1890 een tunnel gebouwd, waarmee er een alternatief werd geboden aan het verkeer. In het jaar 1911 werd de Col du Galibier voor het eerst opgenomen in de route van de Tour de France. De eerste renner die de top bereikte was de Fransman Emile Georget. Samen met de renners Paul Duboc en Gustave Garrigou waren zij de enige renners die de gehele beklimming op hun fiets bleven zitten. Sommige stukken van de beklimming waren dermate stijl dat alle andere renners afstapten en hele stukken te voet aflegden. Van 1976 tot 2002 was de tunnel afgesloten voor verkeer. Mede daardoor ging het peloton van de Tour de France pas in 2011 voor het eerst niet over de top van de Galibier, maar door deze tunnel. Op dezelfde dag finishte de touretappe echter ook nog eens op de top van de Col du Galibier, om de honderdste editie van de Tour de France te vieren. Deze aankomst op de top van de berg geldt tot op de dag van vandaag als de hoogstgelegen finishplaats ooit in de Tour de France.

Col du Galibier vandaag de dag

Vandaag de dag is deze indrukwekkende bergpas een van de meest uitdagende beklimmingen voor zowel professionele- als amateurwielrenners in de Franse Alpen. Ook voor diegenen die niet per se de ambitie hebben om de top van deze hoge berg per fiets te bereiken is een bezoekje aan deze prachtige locatie meer dan de moeite waard. Ook vanuit de auto kunt u tijdens de mooie zomerdagen genieten van prachtige vergezichten over de omgeving. Een bezoekje aan deze prachtige berg is meer dan de moeite waard wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Hautes-Alpes!
Col du Galibier

Col du Galibier bezoeken?

Wilt u deze prachtige bergpas bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Alpes ook interessant: