De abdij van Le Thoronet

De abdij van Le Thoronet is een cisterciënzerabdij, vlakbij het dorpje Le Thoronet in het departement Var.

de abdij van Le Thoronet

Deze abdij geldt als de oudste abdij van de drie cisterciënzerabdijen in de Provence. De andere twee cisterciënzerabdijen zijn de abdij van Sénanque, en de abdij van Silvacane. Deze indrukwekkende abdij wordt ook wel als het hoogtepunt van de Romaanse bouwkunst in de Provence beschouwd.

Geschiedenis van de abdij van Le Thoronet

De abdij werd in het jaar 1146 gesticht door monniken uit de buurt van de plaats Tourtour. Door de vele schenkingen was er al snel genoeg geld om te beginnen met de bouw van de abdij. In 1160 werd er begonnen met de bouw van de abdij. Twintig jaar later, in 1180, was de bouw afgerond en werd de abdij in gebruik genomen.

Door de Godsdienstoorlogen werd de abdij van Le Thoronet al snel verlaten. De abdij werd na de Godsdienstoorlogen weer in gebruik genomen. De invloed van de abdij was echter flink afgenomen. De abdij raakte in verval. In 1791 verlieten de laatste monniken de abdij, omdat deze door geldgebrek niet meer te onderhouden was. Na de Franse Revolutie kreeg dit bouwwerk een agrarische functie. In 1854 werd de voormalige abdij gekocht door de Franse regering, met als doel de abdij weer in zijn volle glorie te herstellen. In 1873 werd dan ook begonnen met de restauratiewerkzaamheden. De restauratie van de abdij vond plaats onder leiding van de Franse architect Henri Antoine Révoil. Deze architect was ook verantwoordelijk voor de herstelwerkzaamheden aan de abdij van Silvacane. Uiteindelijk werd de abdij van Le Thoronet in zijn volle glorie hersteld.

De abdij van Le Thoronet vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van le Thoronet tegen betaling opengesteld voor het grote publiek. Het is toegestaan om vrij rond te lopen in de abdij. Ook kunnen bezoekers er voor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding. Gedurende het bezoek kunnen alle onderdelen van de abdij bezocht worden, van de slaapzaal tot aan de kerk. Let vooral op de eenvoudige, maar prachtige functionele schoonheid van dit bouwwerk. Een bezoek aan deze indrukwekkende abdij is van harte aan te bevelen!

de abdij van Le Thoronet

De abdij van Le Thoronet bezoeken?

Zelf deze indrukwekkende abdij bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: