De abdij van Montmajour

De abdij van Montmajour is gelegen op een hoge rots, een paar kilometers ten noorden van de stad Arles. Anders dan andere abdijen, als de abdij van Sénanque of de abdij van Silvacane, behoorde deze indrukwekkende abdij niet toe aan de Cisterciënzers.

De abdij van Montmajour

Geschiedenis van de abdij van Montmajour

Tot aan de late middeleeuwen, kon de rots waarop de abdij van Montmajour vandaag de dag staat, gezien worden als een eiland te midden van moerassen. De rots lag zo diep in het moeras, dat deze alleen bereikbaar was per boot. De rots werd door de lokale bevolking gebruikt als begraafplaats. In de rots werden verschillende graven uitgehouwen. Ten tijde van de invasies van de Saracenen en de Noormannen, gebruikte de lokale bevolking het eiland als toevluchtsoord.

Er bestaan verschillende legenden over het ontstaan van de abdij van Montmajour. Een van de legenden vertelt over St. Trophimis, een heilige die door Sint Peter uit Rome werd gestuurd om de Galliërs te bekeren. In een van de grotten zou hij zijn discipelen hebben ontvangen. Een andere legende heeft te maken met de op de rots aanwezige graven. Er zouden geen inwoners van de nabije omgeving begraven liggen, maar soldaten van Charlemagne. Deze zouden zijn gesneuveld in de strijd tegen de Saracenen. Volgens de derde legende zou de abdij opgericht zijn door Koning Childebert I, als eerbetoon aan een groep ijverige kluizenaars.

Het enige wat zeker is, is dat de rots in 948 gekocht werd door Teucinde, een dame van adel. Zij zou de grond hebben geschonken aan een groep van gelovigen. Deze zouden vervolgens het klooster hebben gebouwd. In de elfde en twaalfde eeuw vergaarde het klooster rijkdom door veel schenkingen. Het klooster groeide uit tot een bedevaartsoord, en het klooster werd uitgebreid.
Na de Franse Revolutie raakte het klooster in verval. Dankzij financiële hulp van de stad Arles en de Franse Staat, werd voorkomen dat het klooster zou vervallen tot een ruïne. Met behulp van de financiële injecties werd het klooster gerestaureerd. Sinds 1968 staat de Abdij van Montmajour op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De abdij van Montmajour vandaag de dag

Vandaag de dag is de abdij van Montmajour opengesteld voor het grote publiek. Omdat de abdij van Montmajour gelegen is aan de rand van Arles, is deze goed te bereiken. Er is voldoende parkeergelegenheid bij de abdij. Bezoekers kunnen alle delen van deze grote abdij bezoeken, onder andere de donjon. Een bezoek aan de abdij van Montmajour is absoluut de moeite waard. U bent er zo een dag zoet. Vergeet hierbij vooral niet om van het uitzicht te genieten op de top van de donjon!

De abdij van Montmajour

De abdij van Montmajour bezoeken?

Zelf deze abdij verkennen? Zoek hier naar een leuk vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: