De opgravingen in Vaison-La-Romaine

De Romeinse opgravingen in Vaison-La-Romaine worden ingedeeld bij de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Frankrijk. Evenals in Glanum zijn hier talloze overblijfselen en voorwerpen gevonden. Het terrein van de opgravingen beslaat twee aparte delen, Puymin en La Vilasse genaamd.

De Romeinse opgravingen in het hartje van Vaison-La-Romaine

Geschiedenis van de Romeinse opgravingen in Vaison-La-Romaine

Vaison-La-Romaine dankt haar naam aan het Romeinse verleden van dit stadje. Er zijn potten, zwaarden en andere archeologische vondsten gedaan waarvan werd vastgesteld dat deze stammen uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Toen de Romeinen Gallië veroverden, kreeg Vaison-La-Romaine haar oorspronkelijke naam: Vasio Vocontiorum. De inwoners zijn nooit in opstand gekomen tegen de Romeinse heerschappij. Sterker nog, de ‘Vocontii’ steunden Julius Caesar tijdens de Gallische oorlog, en gingen zich probleemloos als Romeinen gedragen.
Uit de opgravingen blijkt dat Vasio Vocontiorum een rijke stad moet zijn geweest. Zo blijkt dat de huizen groter en luxueuzer waren dan die in Pompeii. Ook zouden er grote tuinen en vijvers en fonteinen aanwezig zijn geweest. Bovendien waren alle huizen voorzien van riolering en watertoevoer. Voor de badhuizen zouden wel vijftien verschillende soorten marmer zijn gebruikt.
In een van de twee opgegraven wijken, Puymin genaamd, staat een Romeins theater daterend uit de eerste eeuw na Christus. Met een capaciteit van ruim 6000 plaatsen is dit theater een fractie kleiner dan het theater in Orange.

De Romeinse opgravingen vandaag de dag

Vandaag de dag zijn beide delen van de Romeinse opgravingen opengesteld voor het publiek. Bezoekers kunnen een zogeheten ‘Billet Pass’- toegangskaart aanschaffen waarmee beide delen bezocht kunnen worden. In de wijk Puymin staat een museum dat volledig gewijd is aan de opgravingen. Hier zijn onder andere opgegraven beelden, en een prachtige vloer te bewonderen. Op erg warme dagen is het museum de ideale plek om lekker af te koelen. Een bezoekje aan de Romeinse opgravingen in Vaison-La-Romaine is een aanrader voor jong en oud!

De Romeinse opgravingen

De Romeinse opgravingen in Vaison-La-Romaine bezoeken?

Wilt u de Romeinse opgravingen in Vaison-La-Romaine bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: