Fort van Buoux

Het fort van Buoux is een oude middeleeuwse burcht in de Luberon, in het departement Vaucluse. Het fort staat bekend om haar schitterende ligging, hoog bovenop een rots. Vanaf de ruïnes van deze burcht kunt u dan ook genieten van een prachtig uitzicht over een van de mooiste streken in de Provence: de Luberon.Fort van Buoux

Geschiedenis van het fort van Buoux

Het gebied rondom het fort van Buoux staat bekend om haar vele grotten en de vele vondsten van prehistorische voorwerpen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat dit gebied al ruim 90.000 jaar bewoond werd. Ook op de locatie van het fort van Buoux zijn sporen gevonden die er op duiden dat deze rots al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. De strategische locatie is door de eeuwen heen altijd als zeer belangrijk beschouwd. Vanaf de rots had men destijds al een weids uitzicht over de Luberon, waardoor men de vijand tijdig kon zien aankomen. Er zijn dan ook sporen gevonden van een zogenaamd oppidum, een versterkte nederzetting, die zich ooit op de rots bevond. Het fort van Buoux werd in de dertiende eeuw na Christus gebouwd op de locatie van dit oppidum. Tijdens de hoogtijdagen van het fort bevond zich onder meer een kerk binnen de verdedigingsmuren.

Door de eeuwen heen verloor het fort echter zijn strategische waarde. Daarom werd het fort volgens verschillende bronnen in het jaar 1660 ontmanteld en verlaten. In het jaar 1986 werd de ruïne van het ooit zo imposante fort uitgeroepen tot historisch document.

Het fort van Buoux vandaag de dag

Vandaag de dag is de ruïne van het fort van Buoux zeer interessant om eens te bezoeken. Toegegeven, deze ruïne is minder bekend dan tal van andere bezienswaardigheden in de omgeving zoals de abdij van Sénanque of het Village des Bories bij het mooie plaatsje Gordes. Dat betekent echter niet dat het fort niet de moeite waard is om te bezoeken. Sterker nog, vanaf de locatie van de ruïne kunt u tijdens heldere zomerdagen genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook zijn er tot op de dag van vandaag indrukwekkende gedeelten van het fort zichtbaar.

Wanneer u besluit om het fort van Buoux te bezoeken moet u echter wel rekening houden met een flinke wandeling naar de top van de rots waar het fort op ligt. Tijdens de warme zomerdagen is het dan ook verstandig om flesjes water mee te nemen. Ook zijn goede, stevige wandelschoenen geen overbodige luxe. Een bezoekje aan deze indrukwekkende ruïne is absoluut de moeite waard!

Het fort van Buoux bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk