Fort van Mornas

Het fort van Mornas is een middeleeuws fort gelegen in het departement Vaucluse, op een rots aan de linkeroever van de rivier Rhône, ongeveer halverwege de plaatsen Bollène en Orange.

Geschiedenis van het fort van Mornas

Fort van Mornas
De geschiedenis van het fort is sterk verbonden met de geschiedenis van de rivier Rhône. Ongeveer ten hoogte van de locatie van het fort bevond zich vroeger een oversteekplaats, waardoor de locatie al vroeg in de geschiedenis van groot strategisch belang was. Het plaatsje Mornas wordt voor het eerst genoemd in een historisch document uit de negende eeuw na Christus. Terwijl het plaatsje Mornas zich aan de voet van de rots ontwikkelde, werd er bovenop de circa 137 meter hoge rots een fort gebouwd om het plaatsje te beschermen. Het fort van Mornas werd lang betwist door zowel de graven van Toulouse als de aartsbisschoppen van Arles, met name vanwege de zeer strategische ligging van het fort.

In het jaar 1209, ten tijde van de kruistocht tegen de Albigenzen, werd graaf Raymond VI van Toulouse beschuldigd van het sympathiseren met ketters. Hij werd gedwongen om zijn vestingen, waaronder dit fort, af te staan aan de katholieke kerk. Het fort werd echter dusdanig verwaarloosd door de katholieke kerk, dat het fort tijdens de Godsdienstoorlogen eenvoudig veroverd kon worden door de Protestantse troepen.

Aan het einde van de zestiende eeuw verloor het fort haar defensieve functie en raakte het fort in verval. In het jaar 1977 begon de vereniging ‘Vrienden van Mornas’ met de herstelwerkzaamheden om het fort weer tot haar volle glorie te herstellen.

Het fort van Mornas vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit indrukwekkende fort bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in de Vaucluse. Vanaf de hoge rots waar het fort op gelegen is, kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de vallei van de Rhône. Ook kunt u vanaf deze locatie bij helder weer de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail zien liggen. Wanneer u het fort bezoekt kunt u deelnemen aan een rondleiding, waarbij u het gehele fort krijgt te zien en informatie krijgt over de geschiedenis van deze locatie. Een bezoekje aan het fort van Mornas is een leuk uitje wanneer u uw vakantie doorbrengt in de Vaucluse en is leuk voor jong en oud.
Fort van Mornas

Het fort van Mornas bezoeken?

Wilt u het fort van Mornas zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: