Glanum

Glanum was een stad in de tijd van het Romeinse Rijk. Het was gelegen in de Romeinse provincie Provincia Narbonensis, een streek die vandaag de dag beter bekend is als de Provence.

Glanum

Geschiedenis van Glanum

Glanum werd in de zesde eeuw voor Christus gesticht door de Kelten. De naam is afgeleid van de nabijgelegen bron. Deze werd door de Kelten gewijd aan de lokale god Glanis.

Nadat de Grieken Massilia stichtten (het huidige Marseille), kwam Glanum onder de invloed van Griekse handelaren. Dit had als gevolg dat het Griekse alfabet werd overgenomen, en de Griekse bouwstijl zijn intrede deed. Na de Romeinse verovering van de Provence, werd Glanum gerenoveerd. Zo werd de bron toegewijd aan de godin Valetudo, en werd er een groot forum gebouwd. Ook werden er twee tempels gebouwd die gewijd werden aan de twee Romeinse Prinsen der Jeugd, Gaius en Lucius Caesar. Deze plaats lag echter, met het oog op de handel, op een locatie die onhandig uit de route lag. Dit leidde tot een afname van de welvaart. In 260 na Christus brandden de Alemannen de gehele stad plat. De bewoners trokken weg uit het gebied. Een paar kilometer ten noorden van de plaats werd een nieuwe stad gesticht. De vervallen gebouwen van Glanum dienden hierbij als bron voor bouwmaterialen.

De nieuwe stad viel in de Middeleeuwen onder de bescherming van de abdij van Saint-Rémi in Reims en is hierdoor vandaag de dag beter bekend als Saint-Rémy-de-Provence.

Glanum vandaag de dag

Vandaag de dag geldt de locatie waar zich ooit de stad Glanum heeft bevonden, als een van de belangrijkste opgravingen in Frankrijk. Sinds 1921 hebben hier omvangrijke opgravingen plaatsgevonden. Deze locatie is vandaag de dag te bezoeken voor eenieder die hier in geïnteresseerd is. Er zijn nog veel overblijfselen van de oude stad zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de triomfboog, en het mausoleum, welke bekend staat als een van de best bewaard gebleven mausoleums uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. De site is dagelijks geopend van 09:00- 19:00 tegen een entreeprijs van €6,50.

Glanum

Glanum bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende oude stad bezoeken? Zoek hier naar een mooie vakantiewoning, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: