De Gorges de la Nesque

De Gorges de la Nesque bevindt zich in de bergen van de Vaucluse, tussen de dorpjes Monieux en Villes-sûr Auzon. Een gorge kan vertaald worden als zijnde een diepe vallei met steile afgronden, uitgesleten door een rivier. De Gorges de la Nesque is uitgesleten door de rivier de Nesque.

Gorges de la Nesque

Geschiedenis van de Gorges de la Nesque

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat er sinds het einde van het vroege Paleolitische tijdperk (150.000 jaar voor onze jaartelling) jagers in de kloof hebben geleefd. Aan de rand van de rivier de Nesque zijn de overblijfselen van een in de prehistorische schuilplaats gevonden.
Op deze locatie staat tevens de kapel van St-Michel-de-Anesca. Het is een vrij kleine kapel, maar deze is interessant vanwege de ligging onder een uitstekende rots, en haar ouderdom. De kapel stamt uit de twaalfde eeuw. Op de muren zijn sporen aangetroffen van decoratief houtsnijwerk dat typerend is voor de Romaanse periode. Een inscriptie boven de gewelfde deur geeft aan dat de kapel in het jaar 1643 is gerestaureerd. Ten westen van de kapel lag vroeger een hermitage waarvan bekend is dat deze in de 18e en 19e eeuw bewoond werd. De hermitage en de kapel zijn gewijd aan de aartsengel Sint-Michiel.
De kapel kan bezocht worden via een wandelpad vanuit Monieux.

Gorges de la Nesque vandaag de dag

Vandaag de dag loopt de D942 van Villers-sur-Auzon door de indrukwekkende kloof naar Monieux. De weg slingert langs de stijle afgronden en biedt spectaculaire uitzichten. De weg geldt als buitengewoon rustig. Dit kan mede verklaart worden doordat de weg tunnels bevat waar bussen, vrachtwagens en caravans niet door kunnen. Hierdoor is deze weg bijzonder geschikt voor fietsers. Aangeraden wordt om dan vooral even te stoppen op een uitzichtpunt, en te genieten van het prachtige uitzicht!

Gorges de la Nesque bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende kloof bezoeken? Zoek hier naar een mooie vakantiewoning, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: