Gorges du Cians

De Gorges du Cians is een bijzondere kloof, gelegen in het midden van het departement Alpes-Maritimes, in het zuidoosten van Frankrijk. De Gorges du Cians is met name bekend vanwege zijn rode rotsen.Gorges du Cians

Geschiedenis van de Gorges du Cians

Door de eeuwen heen heeft de rivier Cians, die ontspringt op de hellingen van de berg Mont de Moulinés, deze indrukwekkende kloof uitgesleten. Doordat het water met veel snelheid en kracht een hoogteverschil van ongeveer 1600 meter aflegde, werd de Gorges du Cians uitgesleten. Door de loop der jaren vergaarde deze bijzondere kloof in de Provence steeds meer bekendheid. Dit heeft te maken met de rode rotsen van leisteen en kalksteen. Hierdoor staat deze kloof bekend als een van de mooiste kloven in het Alpengebied. Rond de jaren 70 nam de interesse van de wetenschap in de kloof toe. Zo werd er in de nabijheid van het plaatsje Rigaud een meetstation ingericht, waarmee men de kracht waarmee het water door de Gorges stroomde kon meten. Doordat de rivier Cians als gevolg van hevige regenval in november van het jaar 1977 buiten de oevers trad, werd het meetstation weggevaagd. Dit meetstation is nooit meer vervangen.

Gorges du Cians vandaag de dag

Vandaag de dag is een bezoekje aan deze mooie kloof meer dan de moeite waard. De kloof is met de auto te verkennen. De D28, tussen de plaatsjes Beuil en Rigaud, loopt dwars door de kloof heen. Hier zijn verschillende parkeerplaatsen aangelegd, zodat u deze mooie kloof eens rustig kunt bewonderen. Op heldere zomerdagen kunt u hier de meest prachtige foto’s maken. Hoewel deze kloof veel minder bekend is dan bijvoorbeeld de gorges du Verdon, die ongeveer 80 kilometer westelijker gelegen is, is een ritje door de deze mooie kloof absoluut aan te bevelen voor diegenen die zich graag vergapen aan de prachtige natuur van Zuid-Frankrijk.
Gorges du Cians

Gorges du Cians bezoeken?

Wilt u de deze bijzondere rode kloof zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: