Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is een gigantische kloof, die zich bevindt op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Na de Tara River Canyon in Montenegro, is het de grootste kloof in Europa. Niet voor niets wordt de Gorges du Verdon ook wel de Europese Grand Canyon genoemd. De rotswanden zijn op sommige punten wel 700 meter hoog. De kloof ligt tussen de plaatsjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie, in een omgeving die bekend is om het faience, een soort aardewerk met een glazuurdecoratie.

Lac Sainte-Croix

De Gorges du Verdon eindigt in het Lac Sainte-Croix-du-Verdon. In 1973 is er een begin gemaakt met het aanleggen van dit stuwmeer, waarna het in 1975 is gevuld. De aanleg van dit stuwmeer ging ten koste van het plaatsje Salles-sur-Verdon. De ruïnes van dit dorpje bevinden zich vandaag de dag op de bodem van het meer. Aan de oostelijke kant van het stuwmeer is het dorpje weer opgebouwd. Het Lac Sainte-Croix kan worden gezien als de ingang voor de Gorges du Verdon. Er zijn meerdere locaties waar kano’s kajakken, waterfietsen en motorbootjes kunnen worden gehuurd, waarmee men tussen de wanden van de Gorge du Verdon kan varen.

De Gorges du Verdon verkennen

In het gebied rondom de Gorge du Verdon zijn meerdere soorten roofvogels uitgezet. De vale gier, welke was uitgestorven in het gebied, is een van deze soorten roofvogels. Deze vogelsoort nestelt zich vandaag de dag wederom op de steile rotswanden.

Behalve met een kano, kajak, waterfiets of motorboot, kan de deze indrukwekkende kloof ook prima verkend worden met de auto, of, voor de avonturiers onder ons, te voet. Zo is er aan beide zijden van de kloof een autoroute, beide met verschillende uitzichtpunten. Ten noorden van de rivier loopt de Route des Crêtes, van Moustiers-Sainte-Marie tot Castellane. Ten zuiden van de rivier loopt de Corniche Sublime, van Aiguines tot Riblaquon.

Voor de wandelaars en natuurliefhebbers ligt er ruim 100 kilometer aan wandelpaden rondom de kloof. Beroemd is het Martelpad, vernoemd naar de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel. Van hem is de volgende uitspraak afkomstig:

“De kloof van de Verdon is de meest Amerikaanse van alle Franse ravijnen. Dat houd ik vol na de Grand Canyon gezien te hebben.”
Gorges du Verdon

In de omgeving van de Gorges du Verdon

Deze indrukwekkende kloof ligt in het departement Var. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Var en de mooiste steden en dorpen in Var inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

De Gorges du Verdon bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende kloof zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Var op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk