Lac de Sainte-Croix

Het Lac de Sainte-Croix is een stuwmeer in de Provence. Het Lac de Sainte-Croix ligt op de grens van de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var en is het op een na grootste stuwmeer van heel Frankrijk.

Lac de Sainte-Croix

.

Geschiedenis van het Lac de Sainte-Croix

Het idee om de vallei van de Salles te laten overstromen om zo de river Verdon te onderbreken en een stuwmeer te creëren dateert al uit het jaar 1908. Het zou echter tot het jaar 1973 duren voordat er actie werd ondernomen. In dit jaar werd de rivier Verdon afgesloten en werd de bouw van de dam voltooid, zodat het meer tot stand kwam. De aanleg van het meer was voornamelijk bedoeld om energie op te wekken. Zo houdt de stuwdam, bij het plaatsje Baudinard, meer dan 760 miljoen kubieke meter water tegen, en genereert hiermee meer dan 150 miljoen kilowattuur per jaar.

Op de locatie van het Lac was het dorpje Les Salles-Sur-Verdon gevestigd. Door het afsluiten van de rivier Verdon kwam dit dorpje onder water te staan. Het dorpje werd ongeveer 400 meter van haar oorspronkelijke locatie weer opgebouwd. Men had een deel van het oude dorp meegenomen naar de nieuwe locatie van het dorp, waaronder de oorspronkelijke fontein en de klokkentoren van de kerk.

Lac de Sainte-Croix vandaag de dag

Vandaag de dag is het Lac de Sainte-Croix een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in de Provence. Rondom het meer zijn verschillende leuke dorpjes, campings en vakantiehuizen te vinden. Tijdens de warme zomerdagen kunt u heerlijk afkoelen in het koele water van het meer. Ook kunt u hier waterfietsen of kano’s huren waarmee u heerlijk op het meer kunt dobberen, maar ook de Gorges du Verdon in kunt varen. Tip: vanaf het wateroppervlak in de Gorges du Verdon kunt u de meest prachtige foto’s maken! Een bezoekje aan het Lac de Sainte-Croix is absoluut de moeite waard en is leuk voor het gehele gezin.
Lac de Sainte-Croix

In de omgeving van het Lac de Sainte-Croix

Dit mooie meer ligt in het departement Var. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Var en de mooiste steden en dorpen in Var inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Het Lac de Sainte-Croix bezoeken?

Wilt u dit mooie meer zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Var op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk