Lac de Serre-Ponçon

Het Lac de Serre-Ponçon is een groot stuwmeer vlakbij de plaats Embrun, in het departement Hautes-Alpes. Het stuwmeer, waar de rivieren Durance en Ubaye samenkomen, staat ook wel bekend als het grootste kunstmatige meer van Europa.Lac de Serre-Ponçon

Geschiedenis van Lac de Serre-Ponçon

Het oorspronkelijke idee om op de locatie van Lac de Serre-Ponçon een groot stuwmeer aan te leggen, is ontstaan als gevolg van de verwoestende overstromingen van de rivier Durance in de jaren 1843 en 1856 na Christus. Ivan Wilhelm, een Franse ingenieur, stelde voor dat het aanleggen van een grote dam er voor zou zorgen dat de waterstanden beter gereguleerd konden worden. Het zou echter nog circa honderd jaar duren alvorens de stuwdam werd gerealiseerd. Tussen 1958 en 1962 werd de stuwdam van het Lac gebouwd, waarmee er een waterreservoir ontstond van 1,2 miljard kubieke meter water.

Niet alleen zorgde de aanleg van dit enorme stuwmeer er voor dat de kans op overstromingen van de rivier Durance veel kleiner werd; ook ontstond er een prachtige locatie voor watersportliefhebbers. Na de aanleg van het stuwmeer wisten vele watersporters het kunstmatige meer te vinden. Al snel groeide het meer uit tot een geliefde vakantiebestemming van surfers en zeilers door heel Europa.

Lac de Serre-Ponçon vandaag de dag

Vandaag de dag is dit schitterende meer een geliefde vakantiebestemming. Voor zowel watersporters als wandelaars zijn er volop mogelijkheden. Zo zijn er vele wandelroutes rondom het meer uitgezet. Een bezoek aan het Lac de Serre-Ponçon kan prima gecombineerd worden met het gezellige plaatsje Embrun, dat vlakbij gelegen is. Een bezoekje aan dit prachtige meer is absoluut de moeite waard als een leuk uitstapje voor het gehele gezin, maar de combinatie van de prachtige natuur en leuke plaatsjes in de omgeving zoals Embrun maken van het Lac de Serre-Ponçon een vakantiebestemming waar u gerust enkele weken door kunt brengen.
Lac de Serre-Ponçon

In de omgeving van Lac de Serre-Ponçon

Dit prachtige meer ligt in het departement Hautes-Alpes. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Hautes-Alpes en de mooiste steden en dorpen in Hautes-Alpes inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Lac de Serre-Ponçon bezoeken?

Wilt u dit prachtige meer zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Hautes-Alpes op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Alpes ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk