Le Palais des Papes

Le Palais des Papes, vrij vertaald het paleis van de Paus, is gelegen midden in het historische centrum van Avignon. Het complex heeft een oppervlakte van maar liefst 15000 vierkante meter, en is samen met Le Pont d’Avignon (van het welbekende liedje) de grootste toeristische trekpleister van Avignon en haar nabije omgeving.

Geschiedenis van Le Palais des Papes

Het huidige Palais des Papes bestaat uit twee aaneengeschakelde bouwwerken. Zo is er het Palais Vieux. Dit is het oude paleis, en stamt uit de periode 1334-1342. Dit gedeelte is gebouwd in opdracht van Paus Benedictus XII, op de plaats waar voorheen het bisschoppelijk paleis stond. Dit gedeelte van het Palais des Papes, ontworpen door Pierre Poisson, bestaat uit vier vleugels rondom een binnenhof. In dit gedeelte zijn later de pauselijke privé vertrekken gebouwd. In dit gedeelte zijn verschillende torens gebouwd. Deze torens dienden ter verdediging van het paleis gedurende belegeringen. Een van deze torens bevat een gevangenis, een wapenkelder, kolenkelders en voorraadkamers.

Le Palais des Papes

In opdracht van Paus Clemens VI werd het paleis in 1342 uitgebreid, het zogenaamde Palais Neuf. De nieuwe uitbreiding bestond uit twee vleugels, en een tweede binnenhof. De pausen Clemens VII (1378-1394) en Benedictus XIII (1394-1409) regeerden vanuit het Palais des Papes. In 1403 vlucht Paus Benedictus XIII echter uit Avignon. Zijn aanhangers houden tot 1411 stand in het paleis, maar door toedoen van de belegeringen is het complex zwaar beschadigd.

Le Palais des Papes vandaag de dag

Vandaag de dag is Le Palais des Papes een druk bezochte toeristische attractie. Jaarlijks trekt het paleis niet minder dan 650.000 bezoekers. Hiermee beland Le Palais des Papes in de top-10 van de meest bezochte toeristische attracties van Frankrijk. Door middel van de telefonische rondleidingen worden de talloze bezoekers door het complex rondgeleid. Sinds 1995 staat Le Palais des Papes, samen met de historische binnenstad van Avignon op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Le Palais des Papes

Het Palais des Papes bezoeken?

Wilt u het Palais des Papes zelf ervaren? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: