Le Pont Saint-Bénezet

Le Pont Saint-Bénezet is wellicht beter bekend als Le Pont d’Avignon van het welbekende liedje. De brug geldt, samen met het Palais des Papes, als een van de bezienswaardigheden van de stad Avignon.

Le Pont Saint-Bénezet

Geschiedenis van Le Pont Saint-Bénezet

Deze bijzondere brug overspande oorspronkelijk de rivier de Rhône tussen Avignon en Villeneuve-lès-Avignon op de linkeroever. De bouw vond plaats tussen 1171 en 1185.
Volgens verhalen zou een herdersjongen hebben aangedrongen op de bouw van de brug. Hij zou in een van zijn dromen de opdracht hebben gekregen van een engel om een brug te bouwen over de rivier de Rhône. Hij zou de plaatselijke bevolking hebben overtuigd door een enorm rotsblok op te tillen. Dit zou dusdanig veel indruk hebben gemaakt dat de vrijwilligers voor de bouw van de brug in de rij zouden hebben gestaan.
De brug had een oorspronkelijke lengte van 900 meter. Door meerdere overstromingen stortten verschillende delen van de brug echter in. Hierdoor hebben er meerdere malen restauraties plaats moeten vinden. In 1226 werd Le Pont Saint-Bénezet bijna volledig vernietigd in opdracht van Louis VIII, na diens overwinning op Avignon. De brug werd echter wederom gerestaureerd. Een grote overstroming in 1669 vaagde een groot deel van de burg weg. De schade was dermate groot dat er geen verdere pogingen werden gedaan om de brug te herstellen. Dit leidde tot verval van de brug, waardoor er van de 22 oorspronkelijke bogen waar de brug ooit uit bestond, er vandaag de dag nog maar vier intact zijn.

Le Pont Saint-Bénezet vandaag de dag

Vandaag de dag is de brug een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Avignon. Met behulp van een telefoon waarop u de nummers van de verschillende onderdelen naar keuze kunt invoeren, wordt u rondgeleid over de brug. Tot slot nog een tip: bij de ingang van Le Pont Saint-Bénezet kunt u combi-tickets kopen waarmee u zowel de brug als Le Palais des Papes kunt bezoeken! Door hier een combi-ticket te kopen, hoeft u bij Le Palais des Papes niet achteraan de rij aan te sluiten, maar kunt u direct doorlopen.

Le Pont Saint-Bénezet

Le Pont Saint-Bénezet bezoeken?

Wilt u zelf over deze wereldberoemde brug lopen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: