Luberon

De Luberon is een bergmassief in het departement Vaucluse dat bekend staat om haar natuurschoon en prachtige plaatsjes. Het is dan ook niet voor niets dat de Luberon een zeer geliefde vakantiebestemming is!

Geschiedenis van de Luberon

Dit bergachtige gebied is door de eeuwen heen altijd bewoond geweest. Zo zijn er vele sporen gevonden van menselijke bewoning die dateren uit de prehistorie. In de loop der jaren zijn er onder meer prehistorische werktuigen zoals bijlen gevonden. In dit bergachtige gebied zijn in de loop der eeuwen talloze kleine dorpjes ontstaan. Veel van deze kleine dorpjes liggen op een heuvel. Dit is niet gek, want deze heuvels waren strategisch gezien erg belangrijk. Zo kon men vanaf de heuvels dreigend gevaar tijdig aan zien komen. Tijdens de middeleeuwen was de Luberon een belangrijk gebied. Dit prachtige bergmassief vormde namelijk een natuurlijke barrière tussen het gebied van Aix-en-Provence, Pertuis en het graafschap van Lourmarin. In deze periode werden er bij verschillende dorpjes kastelen gebouwd, waaronder het kasteel van Ansouis. In de loop der eeuwen verloor dit gebied echter haar strategische waarde, waardoor de kastelen vrijwel allemaal werden verbouwd tot luxueuze verblijven voor de adel. Aan het einde van de twintigste eeuw werd dit gebied steeds bekender onder toeristen. Men ontdekte dat de prachtige natuur en de historische plaatsjes, waardoor de Luberon tot op de dag van vandaag bekend staat als een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in het zuiden van Frankrijk.

De Luberon vandaag de dag

Vanwege haar prachtige natuur en de vele mooie plaatsjes in dit gebied staat de Luberon bekend als een van de beste vakantiebestemmingen in het zuiden van Frankrijk. Van prachtige heuveldorpjes als Bonnieux, Lacoste en Cucuron tot aan het Fort van Buoux, de okergroeve bij Roussillon en Village des Bories bij het plaatsje Gordes: er is veel te zien en te beleven in dit mooie gebied in de Vaucluse. Er zoveel te zien en te doen in dit gebied dat u hier gerust meerdere weken achter elkaar uw vakantie door kunt brengen zonder dat u zich hoeft te vervelen. Ook wandelaars kunnen hun hart ophalen: in de Luberon zijn vele prachtige wandelroutes uitgezet, zodat u dit bijzondere landschap zelf kunt verkennen. Zoekt u een veelzijdige vakantiebestemming? Dan is een vakantie in deze bijzondere streek absoluut het overwegen waard!
Luberon

De Luberon bezoeken?

Wilt u dit prachtige gebied zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: