Mont Ventoux

De Mont Ventoux is een berg gelegen op ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van Carpentras.

Deze berg wordt ook wel de Reus van de Provence genoemd omdat zij de enige berg is in de Provence van deze hoogte (1912 meter). Het hoogteverschil met de voet van de berg bedraagt 1614 meter.

Op de top van de Mont Ventoux bevindt zich een weerstation met een grote zendmast. Met een klein beetje fantasie heeft deze wel iets weg van een ruimteraket.

De top van de Mont Ventoux

Verklaringen voor de naam ‘Mont Ventoux’

Er zijn meerdere verklaringen voor de naam ‘Mont Ventoux’. Enerzijds wordt beweerd dat deze naam is afgeleid van het Occitaanse woord vent dat wind betekent. De naam zou zijn opgedragen aan Vintour, de Keltische god van de wind. Op de top van de berg zijn windsnelheden tot 300 kilometer per uur geregistreerd. Het waait hier bijna altijd. Aan de hand van deze verklaring zou de naam ‘Mont Ventoux’ dan ook vertaald kunnen worden als ‘Berg waar de wind altijd waait’.

Een andere verklaring voor de naam is afkomstig uit de eerste of tweede eeuw na Christus. Archeologische vondsten op de top van de berg duiden op de mogelijkheid dat de Kelten er de berggod Vintur vereerden. De naam zou zijn afgeleid van het Keltische ‘Ven-top(s)’, wat ‘sneeuw-top’ betekent. In de winter is de top van de Mont Ventoux immers altijd bedekt onder een dikke laag sneeuw. Zelfs in de zomer lijkt dit nog het geval. Dit komt doordat de top van de Mont Ventoux nagenoeg kaal is, en uit kalkgesteenten bestaat. Vanaf een afstand lijkt het dan ook alsof er ten alle tijden sneeuw ligt. De top van de berg wordt ook wel het ‘maanlandschap’ genoemd.

Een derde verklaring voor de naam is het feit dat de berg in vroegere tijden door de bevolking gezien werd als heilige berg’. Zo is het ook heel aannemelijk dat de naam de betekenis had : ‘Berg van de geesten’.

De natuur op de Mont Ventoux

De bebossing op de flanken van de berg is nog redelijk jong. Dit heeft alles te maken met de Industriële Revolutie. Door de uitvinding van de stoommachine werd de vraag naar hout dusdanig groot dat de bossen op de berghellingen letterlijk voor de bijl gingen.

Aan de hand van de Nationale Boswet van 1827 werden er een aantal regels opgesteld die tot doel hadden om de bossen te herstellen.

Forêt Communale de Bédoin

In april 1862 werden er grote hoeveelheden ceder zaden uitgestrooid, wat resulteerde in het bekende Massif des Cèdres; dat met meer dan 800 hectare het grootste cederbos van Europa is.

In december 1990 werd la Réserve de Biosphere du Mont Ventoux opgericht; een natuurreservaat waarin geprobeerd wordt om de belangen van zowel de mens als het milieu zo goed mogelijk met elkaar in harmonie te brengen.

In 1994 werd dit project officieel door de UNESCO erkend als werelderfgoed.

De Mont Ventoux bezoeken?

Wilt u zelf ervaren hoe indrukwekkend het uitzicht is vanaf de top van deze indrukwekkende berg? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk