Montagne Sainte-Victoire

Montagne Sainte-Victoire is een enorm kalksteenmassief, vlak bij de plaats Aix-en-Provence. Deze berg strekt zich uit over 18 kilometer en heeft haar hoogste top op 945 meter. Het gebergte is erg populair onder wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers. Montagne Sainte-Victoire is tevens bekend vanwege het feit dat de berg veelvuldig is geschilderd door de Franse schilder Paul Cézanne.Montagne Sainte-Victoire

Geschiedenis van Montagne Sainte-Victoire

Montagne Sainte-Victoire dankt haar naam aan een felle strijd die werd gevoerd aan de voet van de berg. In het jaar 102 voor Christus vochten de barbaarse stammen uit het noorden tegen het Romeinse garnizoen dat te Aquae Sextaie, het hedendaagse Aix-en-Provence gelegerd was. De barbaren vormden een enorme dreiging voor de Romeinen, want als het garnizoen verslagen zou worden, zou dit betekenen dat de barbaren het Romeinse Rijk binnen zouden trekken. Een van Rome zijn machtigste generaals, Caïus Marius, werd naar de plaats gezonden om het gevecht te leiden. Aan de voet van de berg ontstond een enorm gevecht tussen het leger van Caïus Marius en de barbaren, dat uiteindelijk gewonnen werd door de Romeinen.

Ter ere van de Romeinse overwinning besloten zij de berg ‘Victoire’ te noemen. Deze naam zou later veranderd worden in ‘Sainte-Victoire’. Volgens Frederic Mistral, een Provencaalse dichter uit de negentiende eeuw na Christus zou dit kalksteenmassief haar naam danken aan de Keltische god Vintur, waar ook de berg Mont Ventoux haar naam aan dankt. Later in de geschiedenis zou de berg meerdere malen geschilderd worden door Paul Cézanne, die meer dan 80 schilderijen met daarop Montagne Sainte-Victoire schilderde.

Montagne Sainte-Victoire vandaag de dag

Vandaag de dag is Montagne Sainte-Victoire een wereldberoemde berg. Vanuit de plaats Aix-en-Provence is de berg al te zien. Rondom deze indrukwekkende berg zijn verschillende wandelroutes uitgezet, wat de berg en haar omgeving een geliefde vakantiebestemming voor wandelaars maakt. Ook voor natuurliefhebbers en bergbeklimmers is een heerlijke vakantiebestemming. Wanneer u in de omgeving van Aix-en-Provence uw vakantie doorbrengt, is een bezoekje aan deze prachtige berg absoluut een bezoekje waard!
Montagne Sainte-Victoire

In de omgeving van Montagne Sainte-Victoire

Dit prachtige kalksteenmassief ligt in het departement Bouches-du-Rhône. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Bouches-du-Rhône en de mooiste steden en dorpen in Bouches-du-Rhône inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Montagne Sainte-Victoire bezoeken?

Wilt u dit prachtige kalksteenmassief zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Bouches-du-Rhône op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk