De okergroeve bij Roussillon

Roussillon is een dorpje in het Franse departement Vaucluse, en is aangemerkt als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Roussillon is gelegen in het Parc Naturel régional du Luberon.
Het dorpje staat bekend om de roodkleurige rotsen, veroorzaakt door de aanwezigheid van oker in de bodem. De kleur van de grond vertoont gelijkenissen met de kleur van de Amerikaanse Colerado Canyon. De omgeving van Roussillon wordt daarom ook wel gekscherend ‘Colerado Provençale’ genoemd.

Okergroeve bij Roussillon

Geschiedenis van de okergroeve bij Roussillon

Sinds het einde van de 18e eeuw zijn de grote okergroeves van Roussillon geëxploiteerd. Er werden gele en rode verfstoffen gewonnen uit de ijzerhoudende klei.
In de 18e eeuw nam de vraag naar verfstoffen voor textiel toe, waardoor er steeds meer oker gewonnen werd in de omgeving van Roussillon. De productie steeg tot maar liefst 20.000 ton oker in 1890. In de nabije omgeving van Roussillon verschenen meerdere okergroeven. Er werd steeds meer oker gewonnen om in de vraag te kunnen blijven voorzien. Zo werd er 36.000 ton oker gewonnen in 1914, en niet minder dan 49.000(!) ton in 1929.
In de 20e eeuw werd het door modernere technieken mogelijk om andere, meer rendabele mijnen te exploiteren. Hierdoor werden alle mijnen in het gebied rond Roussillon gesloten.
Tot aan circa 1930 verdienden duizenden mensen hun brood in de okerwinning.

De hedendaagse okergroeve van Roussillon

Okergroeve bij Roussillon

Sporen van de grootschalige okerwinning zijn vandaag de dag nog zichtbaar rondom Roussillon. Er staan nog verschillende oude okerverwerkingsfabrieken waarvan sommigen vandaag de dag dienst doen als museum. Vanaf de jaren tachtig kwam het toerisme in deze streek op gang.
De voormalige okergroeve doet vandaag de dag dienst als ‘Le Sentier des Ocres’, vrij vertaald: ‘het okerpad’.
Er zijn twee verschillende wandelroutes aangelegd door het okerlandschap, een van ongeveer 35 minuten, en een van ongeveer 50 minuten.
Deze wandelroutes stellen u in staat om u te vergapen aan het prachtige okerlandschap. Aan te raden valt om de okergroeven te bezoeken aan het einde van een zonnige dag. De gloed van de ondergaande zon maakt uw wandeling nog specialer!

De okergroeve bij Roussillon bezoeken?

Wilt u zelf wandelen door dit prachtige landschap? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: