Plateau de Valensole

Het plateau de Valensole is een van de meest bekende natuurgebieden van Frankrijk en is gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence, ten zuidwesten van de stad Digne-les-Bains, in de nabijheid van de Gorges du Verdon en het Lac de Sainte-Croix. Het gebied is met name bekend om haar lavendel. Het plateau de Valensole staat dan ook wel bekend als het koninkrijk van de lavendel.Plateau de Valensole

Geschiedenis van het Plateau de Valensole

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het gebied rondom het plateau al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Hierbij is het aannemelijk dat onze prehistorische voorvaderen ook op het plateau hebben geleefd. Tijdens de opkomst van het Romeinse Rijk maakte een plaatsje, gelegen in het midden van het plateau, een periode van bloei door. Dit plaatsje stond bekend onder de naam Reii Forum en is vandaag de dag beter bekend als Riez. Het plaatsje lag op de locatie waar twee Romeinse handelsroutes over het plateau de Valensole elkaar kruisten, waardoor het plaatsje floreerde door de handel. Al snel bleek dat de bodem van het plateau de Valensole erg vruchtbaar was, waardoor er al snel akkers werden aangelegd. Tot in de negentiende eeuw na Christus was het plateau bekend om haar vele amandelbomen en haar truffels. Na de loop der jaren verdwenen de amandelbomen en truffels. Deze werden vervangen door grote graanvelden en lavendelvelden. Hierdoor stond het plateau de Valensole lange tijd bekend als de graanschuur van de Provence.

Plateau de Valensole vandaag de dag

Vandaag de dag is deze bezienswaardigheid wereldberoemd vanwege de uitgestrekte, fel paarse lavendelvelden. In de maanden juni en juli staan de lavendelvelden in volle bloei en kunt u hier de meest prachtige foto’s maken. Dit prachtige landschap staat voor velen symbool voor het natuurschoon van de Provence. Het is dan ook niet voor niets dat de lavendelvelden op het plateau op vele ansichtkaarten staan. Een bezoekje aan dit prachtige gebied is absoluut de moeite waard, vooral wanneer de lavendel in bloei is. Tijdens de prachtige zonnige zomerdagen kunt u hier dan ook de meest prachtige foto’s maken.
Plateau de Valensole

Plateau de Valensole bezoeken?

Wilt u dit prachtige stukje natuur in de Provence zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: