Saint-Paul-de-Mausole

Saint-Paul-de-Mausole is een klooster bij het plaatsje Saint-Rémy-de-Provence, in het departement Bouches-du-Rhône. Dit klooster staat onder meer bekend om het feit dat hier de bekende schilder Vincent van Gogh psychiatrisch is behandeld.

Geschiedenis van Saint-Paul-de-Mausole

In het jaar 982 werd het klooster een priorij van de abdij van Saint-André van Villeneuve-lès-Avignon. Deze priorij werd in het jaar 1080 de zetel van een klooster van Augustijner monniken. Het klooster ontleent zijn naam aan het mausoleum van Glanum, dat net ten zuiden van het klooster gelegen is. Dit klooster werd zowel in de zeventiende- als in de negentiende eeuw verbouwd. Van 8 mei 1889 tot 16 mei 1890 werd Vincent van Gogh in dit klooster opgenomen. Vincent van Gogh kampte met verschillende psychische klachten en het verblijf in dit klooster moest deze klachten verhelpen. Van Gogh kreeg hier een eigen atelier en maakte rondom dit klooster vele tekeningen en schilderijen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood het klooster onderdak aan krijgsgevangenen uit de Elzas. Onder andere de bekende filosoof Albert Schweitzer is hier geruime tijd geïnterneerd geweest.

Saint-Paul-de-Mausole vandaag de dag

Vandaag de dag is een gedeelte van het klooster opengesteld voor bezoekers. Voor een uitgebreid bezoek aan dit mooie klooster kunt u gerust een uurtje de tijd nemen. Tijdens uw bezoek kunt u onder meer de mooie kloostertuin bezichtigen, evenals verschillende replica’s van de werken die van Gogh hier heeft gemaakt. Een bezoekje aan dit mooie klooster is prima te combineren met een wandeling door Saint-Rémy-de-Provence. Ook leuk is een uitstapje naar het nabijgelegen Glanum. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Bouches-du-Rhône is een uitstapje naar het klooster Saint-Paul-de-Mausole absoluut de moeite waard!
Saint-Paul-de-Mausole

Saint-Paul-de-Mausole bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende klooster zelf bezoeken en ontdekken waar Vincent van Gogh opgenomen is geweest? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: