Théâtre Antique d’Orange

Het Théâtre Antique d’Orange geldt als een van de best bewaard gebleven theaters uit het Romeinse Rijk, en staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van het Théâtre Antique d’Orange

In 40 jaar voor Christus, stichtten de Romeinse soldaten van het Tweede Legioen Colonia Julia Firma Secundanorum Arausio, het huidige Orange. In de eerste eeuw na Christus werd het theater gebouwd. Vanaf het eerste moment speelde het theater een belangrijke rol in het alledaagse stadsleven van Orange. Zo kon er onder andere gekeken worden naar pantomime voorstellingen, voordrachten van verschillende dichters, en komediestukken. Het podium was geschikt voor grote decorstukken. Door verschillende machines konden er speciale effecten worden gecreëerd, wat de verschillende voorstellingen nog meer bijzonder maakte. Naar verluidt duurden de voorstellingen vaak een hele dag, en waren deze gratis te bezoeken.

Théâtre Antique d'Orange

In de 4e eeuw na Christus verandere het Romeinse Rijk door invloeden van het Christendom. Zo werd het Théâtre Antique d’Orange in 391 gesloten omdat de kerk bezwaar maakte tegen de ‘onzedelijke’ voorstellingen. Dit had tot gevolg dat het theater werd verlaten, en in de volgende eeuwen aan verval onderhevig was. In de middeleeuwen deed het theater dienst als verdedigingspost voor barbaren, die het eens zo mooie theater plunderden. Tijdens de Franse Revolutie diende het theater als gevangenis.
Pas in de 19e eeuw werden de restauratiewerkzaamheden aan het theater gestart. Dit had tot gevolg dat er vanaf 1869 weer voorstellingen konden worden gegeven. Sinds 1903 wordt er iedere zomer het operafestival Chorégies d’Orange gehouden. Ondanks het feit dat het theater door de eeuwen heen veel heeft moeten doorstaan, zijn er van de naar schatting 10.000 zitplaatsen die het theater ooit gehad zou hebben, 7000 hersteld. In 2006 is er een nieuw dak op het podiumgebouw geplaatst.

Het theater vandaag de dag

Vandaag de dag is het Théâtre Antique d’Orange voor iedereen te bezoeken. Met behulp van een telefoon waarop u de nummers van de verschillende onderdelen naar keuze kunt invoeren, wordt u rondgeleid door het theater. Of u zich nou wel of niet interesseert in de Romeinse tijd: dit theater is zeker een bezoekje waard!

Het Théâtre Antique d’Orange bezoeken?

Wilt u het Théâtre Antique d’Orange bezoeken? Zoek hier naar een mooie vakantiewoning, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: