Village des Bories

Het Village des Bories is een populaire toeristische attractie vlakbij het plaatsje Gordes, in het departement Vaucluse. Het zogenaamde Village des Bories bestaat uit een groep van zeer oude, smalle stenen woningen, welke ‘bories’ worden genoemd.Village des Bories

Geschiedenis van het Village des Bories

Door de eeuwen heen was het gebruikelijk dat wanneer een terrein klaar werd gemaakt voor de landbouw, dat er kleine hutjes gebouwd werden waar men kon verblijven. Gezien het klimaat in de Provence, met haar warme zomers en koele winters, was het van belang dat er verblijven werden gebouwd welke bestand waren tegen alle weersomstandigheden. Op verschillende locaties in de Provence koos men er dan ook voor om kleine hutten van steen te maken. Dit zijn de zogenaamde ‘bories’. Deze stenen hutten zijn gebouwd van stenen met een dikte van ongeveer tien centimeter, zonder materiaal om de stenen bijeen te houden, zoals cement.

Typerend voor deze hutten zijn de smalle ingangen. Het Village des Bories nabij Gordes is volgens verschillende onderzoekers ontstaan rond de zevende eeuw na Christus. De hutten zouden zijn gebouwd door boeren die in deze omgeving leefden van de landbouw. Op deze locatie zijn dertig hutten gebouwd. In de jaren zeventig zijn deze hutten gerestaureerd, waardoor deze vandaag de dag in goede staat verkeren. Sinds de restauratiewerkzaamheden trekt deze locatie jaarlijks een groot aantal bezoekers.
Village des Bories

Het Village des Bories vandaag de dag

Vandaag de dag is deze leuke bezienswaardigheid een van de populairste toeristische attracties in de Vaucluse. Op deze locatie zijn verschillende ‘bories’ te vinden, van ‘bories’ met broodovens tot aan ‘bories’ die gebruikt werden om schapen onder te brengen. Een bezoekje aan deze bijzondere locatie biedt een mooie inzage in de historie van deze regio en is meer dan de moeite waard.

Het Village des Bories bezoeken?

Wilt u het Village des Bories zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: