Aiguines

Aiguines is een plaatsje in het departement Var, vlakbij de wereldberoemde Gorges du Verdon. Het plaatsje kijkt uit over het prachtige Lac de Sainte-Croix en is dan ook een geliefde vakantiebestemming.Aiguines

Geschiedenis van Aiguines

Op de locatie van het plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat deze locatie al erg vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Ook is er bekend dat er sprake is geweest van een versterkte Gallische nederzetting in de omgeving. In de elfde eeuw werd er een kasteel gebouwd in de omgeving, waardoor er een klein plaatsje ontstond. Vanaf de zestiende eeuw vestigden vele ambachtslieden zich in het plaatsje Aiguines. Dit had te maken met de omvangrijke bossen in de nabijheid van het plaatsje. In de negentiende eeuw was Aiguines uitgegroeid tot een plaatsje met ongeveer 800 inwoners, waarvan de helft in het dorpje woonde. De andere helft leefde op het zogenaamde Plan de Canjuers, een nabijgelegen kalksteenplateau waar men onder meer paarden fokte. In de twintigste eeuw vonden er enkele gebeurtenissen plaats die van grote invloed waren op het plaatsje.

Zo werd in 1950 de Route des Crêtes officieel geopend. Dankzij deze weg, die via het plaatsje Aiguines loopt, werd het voor toeristen mogelijk om de Gorges du Verdon met de auto te verkennen. In 1973 werd het stuwmeer Lac de Sainte-Croix aangelegd, wat ook een grote invloed had op het plaatsje. Zowel de aanleg van dit stuwmeer als de opening van de Route des Crêtes zorgen er voor dat de omgeving steeds bekender werd bij het grote publiek, waardoor het plaatsje ieder jaar meer kon profiteren van de opkomst van het toerisme.

Aiguines vandaag de dag

Vandaag de dag staat het plaatsje Aiguines bekend als een van de mooiste dorpjes in de omgeving van de Gorges du Verdon. Vanuit het mooie plaatsje kunt u genieten van een prachtig uitzicht over het Lac de Sainte-Croix. In het plaatsje bevindt zich een leuk museum, het Musee des Tourneurs sur Bois. Dit museum gaat over de geschiedenis van de houtbewerkers uit het plaatsje. Verder is dit plaatsje een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke en veelzijdige vakantie. Zo zijn er talloze mooie plaatsjes te vinden in de nabije omgeving, waaronder Sainte-Croix-du-Verdon, Moustiers-Sainte-Marie en Riez, maar bijvoorbeeld ook Castellane, Digne-les-Bains en Draguignan.
Aiguines

Aiguines bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: