Aix-en-Provence

Aix-en-Provence is een stad, gelegen op ongeveer dertig kilometer ten noorden van Marseille, in het departement Bouches-du-Rhône. De stad ligt op een steenworp afstand van de Montagne Sainte-Victoire.

Aix-en-Provence

Geschiedenis van Aix-en-Provence

Het huidige Aix-en-Provence beschikt over een rijke geschiedenis. Op de locatie van de stad lag ooit een dorp met de naam Oppidum. Dit dorp was gesticht door de Kelten. In het jaar 102 voor Christus, ten tijde van het Romeinse Rijk, vond bij dit dorp een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis plaats. De Romeinen wilden voorkomen dat de Germaanse stammen die zich in het gebied rondom het huidige Aix-en-Provence bevonden Italië binnen zouden vallen. Het gevolg was een enorme veldslag die de geschiedenisboeken heeft gehaald. Uiteindelijk zouden de Romeinen de slag winnen. Naar verluidt zouden alle gevangen gemaakte Germaanse vrouwen zichzelf van het leven hebben beroofd. Het dorp Oppidum was volledig verwoest door de veldslag. Te midden van de ruïnes van het dorp stichtten de Romeinen de plaats Aix. Deze plaats zou uitgroeien tot een van de belangrijkste steden in de Romeinse provincie Narbonensis Secunda.
In 477 na Christus werd de stad bezet door de Visigoten. In de eeuw hierna werd de stad meerdere keren geplunderd door de Franken en de Lombarden. Vervolgens werd de stad in het jaar 731 na Christus bezet door de Saracenen. In 1481 werd de stad, samen met de rest van de Provence toegevoegd aan het koninkrijk Frankrijk. Sinds 1970 is Aix meer en meer een belangrijke stad voor het toerisme geworden en dankzij de universiteit uitgegroeid tot een studentenstad.

Aix-en-Provence vandaag de dag

Vandaag de dag geldt Aix-en-Provence als een levendige, bruisende stad. In de oude binnenstad zijn de sporen uit het verleden nog goed zichtbaar. Aan de bekendste straat van Aix-en-Provence, de zogenaamde Cours Mirabeau, bevinden zich talloze gezellige restaurants. Andere bezienswaardigheden in het oude stadscentrum zijn bijvoorbeeld de kathedraal Saint-Saveur, en de vele pleintjes met fonteinen. Aix-en-Provence is een stad waar u gerust meerdere dagen door kunt brengen. De prachtige binnenstad, maar ook de nabije omgeving maakt Aix-en-Provence de ideale uitvalsbasis voor een geslaagde vakantie.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence bezoeken?

Wilt u zelf deze mooie stad verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: