Ansouis

Ansouis is een prachtig plaatsje in de Vaucluse. Het plaatsje staat bekend om zijn sfeervolle, oude gebouwen en prachtige straatjes. Het is dan ook niet voor niets dat Ansouis officieel tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort. Het plaatsje ligt op een rots, in de schaduw van haar indrukwekkende kasteel. Ansouis

Geschiedenis van Ansouis

In het gebied rondom het plaatsje, dat bekend staat als de Luberon, zijn verschillende sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er onder meer vuurstenen en andere gereedschappen gevonden die dit vermoeden bevestigen. De eerste vermelding van het plaatsje Ansouis is in een historisch document uit het jaar 963 na Christus. Aan het begin van de twaalfde eeuw na Christus erkende men de strategische ligging van het kleine plaatsje, op een rots met uitzicht over de nabije omgeving. Om deze strategische locatie beter te kunnen beschermen, bouwde de baronnen van Ansouis een middeleeuws kasteel op de rots.

In de dertiende eeuw werd er, op de eerste verdedigingsmuur van het kasteel, een kerk gebouwd. Aan het einde van de zestiende eeuw verloor het kasteel zijn strategische functie en werd het omgebouwd in de residentie van de familie De Sabran-Pontevès. Deze familie heeft zich generaties lang ingezet om het erfgoed te verfraaien. Mede dankzij deze familie staat het plaatsje Ansouis vandaag de dag op de officiële lijst van de mooiste dorpjes in heel Frankrijk.

Ansouis vandaag de dag

Vandaag de dag is Ansouis een van de mooiste dorpjes in de Vaucluse. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in dit gebied is een bezoekje aan dit mooie plaatsje meer dan de moeite waard. Met zijn prachtige oude straatjes, mooie oude gebouwen en de typisch Provençaalse sferen heeft het plaatsje Ansouis de tand des tijds goed weten te doorstaan. Het centrum van het plaatsje is volledig verkeersvrij, waardoor u in alle rust de vele mooie oude straatjes van dit dorpje kunt verkennen. Ansouis is een prachtig plaatsje, dat met recht tot de mooiste dorpjes in Frankrijk behoort!
Ansouis

Ansouis bezoeken?

Wilt u dit prachtige dorpje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: