Antibes

Antibes is een plaatsje aan de Middellandse Zeekust, in het departement Alpes-Maritimes. Het plaatsje ligt tussen de grotere steden Cannes en Nice in. Deze prachtige plaats is tijdens de zomermaanden een populaire vakantiebestemming vanwege het heerlijke klimaat, en de prachtige stranden.

Antibes

Geschiedenis van Antibes

Antibes is in de vijfde eeuw voor Christus gesticht door de Grieken. Het stadje kreeg de naam Antipolis met zich mee. Dit had te maken met de ligging, aan de andere kant van de baai lag namelijk de grotere stad Nikè, vandaag de dag beter bekend als Nice. Vrij vertaald betekend de naam Antipolis dan ook: de stad aan de overkant. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk werd het stadje steeds belangrijker. Vanwege haar ligging aan de Middellandse Zee was het plaatsje belangrijk voor de handel. De stad groeide in omvang, en er werden verschillende verdedigingswerken aangelegd zoals wachttorens en muren. De aanleg van deze verdedigingswerken kon echter niet voorkomen dat de plaats in de vijfde eeuw door de barbaren met de grond gelijk werd gemaakt. Ook later in de geschiedenis is de plaats meerdere malen geplunderd en platgebrand. Dit werd onder andere gedaan door Moorse piraten, die tussen de achtste en negende eeuw de gehele zuid-Franse kuststrook onveilig maakten.

Mede door deze gebeurtenissen werd besloten om de plaats te verbouwen tot een vestingstad. Dit leidde onder andere tot de bouw van het Fort Carré, een groot fort vlakbij de stad. Omdat de stad alsmaar doorgroeide, werden de meeste verdedigingswerken in 1895 weer afgebroken. Hierdoor kon de stad gemakkelijker doorgroeien tot het plaatsje Antibes zoals we dat vandaag de dag kennen.

Antibes vandaag de dag

Vandaag de dag staat Antibes bekend als een prachtig kustplaatsje met tal van leuke bezienswaardigheden. Een van deze bezienswaardigheden is het Château Grimaldi. In dit kasteel bevind zich onder andere een museum over de bekende schilder Picasso. Hier zijn dan ook verschillende werken van deze kunstenaar tentoon gesteld. Een ander interessant museum is het Musée d’Archeologie Terrestre et Sous-Marine. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van Antibes. Hier zijn onder andere Romeinse amfora’s en andere voorwerpen tentoon gesteld. In de haven van Antibes liggen veel grote jachten.

Verschillende miljardairs en bekende filmsterren hebben hier een privéjacht in de haven liggen. Antibes kan gezien worden als een ideale vakantiebestemming. Niet alleen is er veel te zien en te doen, er zijn ook nog eens heerlijke zandstranden in de nabije omgeving. Dus of u nu graag de hele dag op het strand ligt, of liever bezienswaardigheden gaat bezoeken: in deze prachtige kustplaats zit u goed!

Antibes

Antibes bezoeken?

Zelf dit mooie stadje verkennen? Zoek hier een mooie vakantiewoning, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: