Apt

Apt is een stadje gelegen aan de linkeroever van de rivier Calavon, circa 66 kilometer ten oosten van de stad Avignon. Deze mooie plaats wordt ook wel gezien als de hoofdstad van het Luberon gebergte. Apt

Geschiedenis van Apt

Apt was ooit de belangrijkste stad van een Gallische stam die bekend stond als de Vulgientes. In het jaar 125 voor Christus werd het stadje volledig verwoest door de Romeinse soldaten. Julius Caesar besloot echter om de plaats weer op te bouwen. Vanaf dat moment stond het plaatsje bekend als Apta Julia. Enige tijd maakte het plaatsje een periode van relatieve welvaart door onder het Romeinse bewind. Na de val van het Romeinse Rijk werd het stadje echter geplunderd door de Lombarden en later ook nog eens door de Saracenen. De graven van de Provence besloten om het plaatsje Apt voortaan te beschermen tegen de plunderende legers van de vijand door verschillende verdedigingswerken om het stadje heen te bouwen. Hierdoor kreeg het plaatsje de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen. Apt kreeg in de derde eeuw na Christus zelfs een bisschopszetel.

Ondanks de welvarende periode die het plaatsje doormaakte, maakte het stadje aan het einde van de zestiende eeuw na Christus een zware periode door. Zo overstroomde de stad toen de nabijgelegen rivier Cavalon buiten haar oevers trad door zware regenval. Relatief kort na deze overstroming werd het stadje getroffen door drie opeenvolgende pestepidemieën, die een groot aantal slachtoffers maakten onder de lokale bevolking. Ondanks deze zwarte periode uit de geschiedenis van Apt, kon het plaatsje uitgroeien tot een van de mooiste plaatsjes in de Provence.

Apt vandaag de dag

Vandaag de dag is Apt een prachtig plaatsje om te bezoeken. Zo is onder meer de kathedraal Sainte-Anne, welke haar oorsprong vindt in de elfde eeuw na Christus, absoluut een bezoekje waard. In het plaatsje zijn vele leuke winkels en restaurants te vinden. Iedere zaterdag wordt er een grote Provencaalse markt georganiseerd in Apt, waar u terecht kunt voor allerlei lokale streekproducten. de nabije omgeving bestaat uit uitgestrekte wijnvelden en fel paarse lavendelvelden. Apt is een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Provence.
Apt

Apt bezoeken?

Wilt u deze prachtige plaats zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: