Arles

Arles is een stad gelegen in het departement Bouches-du-Rhône. De gemeente heeft een oppervlakte van 750 vierkante kilometer. Arles is hiermee de grootste gemeente van heel Frankrijk. Dit komt doordat drie grote natuurgebieden in de gemeentegrenzen van de stad vallen. De Alpilles in het noorden, de Crau in het oosten en een deel van de Camargue in het zuiden vallen allemaal binnen de gemeentegrenzen van deze stad.

Arles

Geschiedenis van Arles

In het jaar 123 voor Christus werd een plaats, die op de locatie lag van de hedendaagse stad, ingenomen door de Romeinen. De Romeinen breidden de stad behoorlijk uit. Zo werden er onder andere een grote triomfboog en een amfitheater gebouwd. De oude stad lag dichter bij de Middellandse Zee dan vandaag de dag. Hierdoor diende de stad als belangrijke handelshaven. Tijdens de 4e en 5e eeuw na Christus groeide Arles uit tot een belangrijke stad in het Romeinse Rijk. De Romeinse keizers gebruikten de stad namelijk vaak als hoofdkwartier tijdens militaire campagnes. Keizer Constantijn I noemde Arles zelfs zijn favoriete stad. Later in de geschiedenis zou Constantijn III de stad in 408 uitroepen tot zijn hoofdstad van het west Romeinse Rijk. De stad zou uitgroeien tot een cultureel en religieus centrum.

Na de val van het Romeinse Rijk werd de stad meerdere malen geplunderd door barbaarse stammen. Pas in de 12e eeuw werd de stad weer iets belangrijker. De stad vormde in 1178 namelijk het decor van de kroning van keizer Frederik Barbarossa van het Heilige Roomse Rijk. In 1239 trad de stad toe tot het graafschap van de Provence. Arles is ook bekend vanwege het feit dat de schilder Vincent van Gogh een tijd in de stad heeft gewoond. Tijdens zijn jaren in deze stad schilderde hij veel van zijn beroemde schilderijen.

Arles vandaag de dag

Vandaag de dag is Arles een stad waar nog veel sporen uit haar geschiedenis zichtbaar zijn. Zo zijn er meerdere Romeinse overblijfselen te bezichtigen, waaronder het amfitheater en de romeinse obelisk. Deze Romeinse monumenten staan sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast deze bezienswaardigheden is ook de binnenstad de moeite waard om te bezoeken. Hier staat onder andere de indrukwekkende kathedraal Saint-Trophime, en de Romaanse kerk Notre-Dame-de-la-Major uit de twaalfde eeuw. In de stad en haar nabije omgeving is genoeg te zien en te beleven!

Arles

Arles bezoeken

Wilt u Arles zelf ontdekken? Zoek hier een leuke vakantiewoning, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: