Aups

Aups is een prachtig plaatsje in het departement Var. Het plaatsje ligt vlakbij de Gorges du Verdon en wordt dan ook wel de zuidelijke poort van de Gorges du Verdon genoemd. Aups en zijn omgeving staan ook bekend om de heerlijke truffels die uit dit gebied afkomstig zijn.Aups

Geschiedenis van Aups

Volgens verschillende verhalen zou de naam Aups zijn afgeleid uit een oud woord voor Alpen, uit de zesde eeuw na Christus. Op een plateau in de buurt van het huidige plaatsje vestigde zich een zo rond deze tijd een Keltische stam, die hier een kleine versterkte nederzetting bouwde. Al vrij snel na de Romeinse invasie van het gebied werd het oppidum door de Romeinen veroverd. Rondom het dorp zijn dan ook sporen gevonden van deze Romeinse aanwezigheid, zoals enkele gebouwen. Na de val van het Romeinse Rijk werd het gebied achtereenvolgens bezet door verschillende stammen, waaronder de Bourgondiërs en de Ostrogoten. Ook kreeg het plaatsje en haar omgeving te maken met invallen door de Saracenen. Ergens in deze periode verhuisden de inwoners vanaf het plateau naar de hedendaagse locatie van het plaatsje.

De exacte reden hiervoor is niet bekend. Door de eeuwen heen maakte het plaatsje een voorspoedige periode door, tot aan de Godsdienstoorlogen. De oorlog tussen de Hugenoten en de Protestanten vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van dit plaatsje. Zo werden naar verluidt 250 inwoners van Aups vermoord door de Hugenoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Aups een van de plaatsjes dat een belangrijke rol speelde in het verzet tegen de Duitsers. Daarom kreeg het plaatsje na de oorlog het Croix de Guerre toegekend.

Aups vandaag de dag

Ondanks haar turbulente geschiedenis staat het plaatsje vandaag de dag bekend als een van de mooiste dorpjes in de Var. Door de eeuwen heen heeft het haar oorspronkelijke karakter grotendeels weten te behouden. Dankzij haar gunstige ligging, vlakbij het Lac de Sainte-Croix, de Gorges du Verdon en slechts 60 kilometer van de stranden van de Middellandse Zee, is dit typisch Provençaalse plaatsje een ideale vakantiebestemming. Op woensdagen en zaterdagen worden er tijdens het hoogseizoen regionale markten georganiseerd op het dorpsplein, waar u aan het juiste adres bent voor regionale specialiteiten waaronder truffels, wijnen en olijfolie. Aups is een ideale vakantiebestemming voor een heerlijke en veelzijdige vakantie in de Provence!

Aups bezoeken?

Wilt u dit mooie dorpje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: