Aurel

Aurel is een prachtig plaatsje in het departement Vaucluse, nagenoeg op de grens met het departement Drôme. Het plaatsje ligt op het plateau d’Albion en staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in de omgeving van de Mont Ventoux.Aurel

Geschiedenis van Aurel

In de omgeving van het plaatsje zijn verschillende sporen gevonden die er op duiden dat dit gebied al erg lang bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er in verschillende grotten prehistorische gereedschappen gevonden. Ook zijn er speerpunten gevonden, die doen vermoeden dat de grotten als onderdak dienden voor jagers. De geschiedenis van het plaatsje Aurel zelf begint in de elfde eeuw na Christus, toen het plaatsje gesticht werd door de Hospitaalridders. Zij bouwden een hospice op de locatie van het dorpje. Het plaatsje werd voor het eerst gedocumenteerd in het jaar 1178, onder de naam Castrum Aurelii. In de veertiende eeuw werd het plaatsje ommuurd met een verdedigingsmuur, om zo haar inwoners te kunnen beschermen, onder meer tegen struikrovers.

In de zestiende eeuw kreeg het plaatsje, evenals vele andere plaatsjes in de omgeving, te maken met de Pest. Deze dodelijke ziekte maakte vele slachtoffers onder de burgerbevolking. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het plaatsje, staat Aurel vandaag de dag bekend als een van de leukste dorpjes in dit gebied.

Aurel vandaag de dag

Vandaag de dag is Aurel een van de vele mooie plaatsjes in de omgeving van de Mont Ventoux. Rondom het plaatsje zijn vele lavendelvelden te vinden, waar u tijdens de bloeiperiode de meest prachtige foto’s kunt maken. Het plaatsje zelf is erg leuk om eens door heen te lopen. Het is een erg oud plaatsje dat haar historische karakter door de eeuwen heen goed behouden heeft. Met haar smalle straatjes en oude gebouwen is het een typisch Provençaals plaatsje. In de omgeving van het plaatsje is genoeg te zien en te beleven. Zo zijn er nog veel meer leuke plaatsjes te vinden in dit gebied, waaronder Montbrun-les-Bains, Brantes en Sault.

Voor de fietsers onder ons is de omgeving van Aurel een ideale vakantiebestemming. Vanuit het plaatsje is het ongeveer vijf kilometer fietsen naar het plaatsje Sault, waar de beklimming van de legendarische Mont Ventoux begint. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Vaucluse is een bezoekje aan het plaatsje Aurel absoluut de moeite waard.
Aurel

Aurel bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: