Avignon

Avignon is een wereldberoemde stad in het departement Vaucluse en ligt aan de rivier Rhône. Deze mooie stad staat bekend onder de bijnaam ‘Babylon aan de Rhône‘ en staat bekend om het schitterende historische centrum en het Palais des Papes. Het historische centrum van Avignon staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van Avignon

De historie van deze stad begint voor een belangrijk deel in 1309 als paus Clemens V het Babylonische ballingschap der pausen inzet. De Franse koning Filips IV wist paus Clemens V ervan te overtuigen dat het verstandig om zich in Avignon te vestigen vanwege de verwarrende toestand in Rome. Door deze stap werden de pausen tot 1377 geheel afhankelijk van de Franse koning. In 1348 hadden de pausen de heerschappij over de stad gekocht en samengevoegd met het Comtat Venaissin. Dit is tot de Franse annexatie onder leiding van Napoleon in 1791 een pauselijke staat geweest. De stad heeft nooit deel uitgemaakt van een Franse provincie, want die waren in 1790 vervangen door de welbekende departementen. Toch staat Avignon op de lijst van voormalige zelfstandige landen op het grondgebied van het huidige Frankrijk.

Avignon vandaag de dag

Vandaag de dag is Avignon vooral bekend door mooie bezienswaardigheden en het liedje over de brug. Het Palais des Papes ligt midden in het historische centrum van de stad en heeft een oppervlake van maar liefst 15.000 vierkante meter. Niet ver daar vandaan ligt de Pont Saint-Bénezet, beter bekend als le Pont d’Avignon uit het liedje ‘Sur le Pont d’Avignon’. Verder is deze stad vandaag de dag ook bekend vanwege het grote theaterfestival dat elk jaar in juli wordt gehouden. Tijdens dit festival treden er diverse straatartiesten op in het centrum. Dat is erg leuk om naar te kijken en goede extra reden om de stad Avignon te bezoeken. Toch is er ook in andere maanden genoeg te doen. Tips voor een dagje Avignon: ga dansen op de brug, bezoek het Palais des Papes, ga shoppen in de mooie straatjes en ‘s avonds lekker uit eten in een van de vele restaurantjes!
Avignon

Avignon bezoeken?

Wilt u deze mooie stad met al zijn pracht en praal zelf bezoeken? Zoek hier een mooie vakantiewoning, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: