Brignoles

Brignoles is een plaats in het departement Var en behoort volgens de kenners tot de mooiste plaatsen in de regio. Vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de vele bezienswaardigheden in de Provence, geldt deze prachtige plaats als een geliefde vakantiebestemming.Brignoles

Geschiedenis van Brignoles

In de omgeving van de plaats zijn verschillende dolmens te bezichtigen. De aanwezigheid van deze dolmens doet vermoeden dat de regio rondom de plaats al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. De plaats wordt voor het eerst genoemd in een historisch document uit het jaar 558 onder de naam Brinonia. Een belangrijke Romeinse handelsroute, de zogenaamde Via Aurelia liep door het plaatsje. Hierdoor vergaarde het plaatsje veel rijkdom. In de middeleeuwen brachten de graven van de Provence de zomers door in het plaatsje, in het paleis dat zij in Brignoles lieten bouwen. Brignoles was inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste plaatsen in de Provence.

In de negentiende en twintigste eeuw groeide de plaats uit tot een van de belangrijkste locaties voor de aluminium- en bauxietindustrie, waardoor het plaatsje snel groeide. Al snel werden er extra woonwijken gebouwd om in de vraag te kunnen blijven voorzien. Het plaatsje zelf heeft de tand des tijds goed doorstaan, waardoor Brignoles tot op de dag van vandaag bekend staat vanwege zijn mooie middeleeuwse centrum.

Brignoles vandaag de dag

Vandaag de dag is Brignoles een leuk plaatsje om eens met een bezoekje te vereren. Zo is haar middeleeuwse centrum absoluut de moeite waard om eens te verkennen. De mooie oude, smalle straatjes en de middeleeuwse gebouwen zijn werkelijk prachtig te noemen. Bovendien worden er in het oude centrum regelmatig Provençaalse markten en middeleeuwse feesten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het Pruimenfestival. Sinds 1921 vindt er ook ieder jaar weer een wijnbeurs plaats, met meer dan vijfhonderd exposanten. Het feit dat deze plaats een ideale vakantiebestemming is, wordt onderstreept door de gunstige ligging ten opzichte van leuke bezienswaardigheden als de Gorges du Verdon en mooie steden en dorpen als Marseille, Aix-en-Provence en Draguignan. Bovendien is de kustlijn van de Middellandse Zee goed bereikbaar, wat Brignoles ook een goede vakantiebestemming maakt voor diegenen die graag genieten van een vakantie aan het strand.
Brignoles

Brignoles bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje in de Var zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: