Carpentras

Carpentras is een stad gelegen aan de oever van de rivier de Auzon, in het departement Vaucluse.

Porte d'Orange in Carpentras

Geschiedenis van Carpentras

Carpentras was oorspronkelijk een locatie waar zowel Griekse als Romeinse handelaren verschillende soorten goederen verhandelden. De stad stond in de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk bekend als Carpentoracte Meminorum, en werd later omgedoopt tot Forum Neronis, vernoemd naar de Romeinse keizer Nero. De stad maakte een langdurige periode van welvaart door, totdat de stad in 1204 werd geplunderd door de kruisvaarders. Toen paus Clemens V zich in 1313 in Carpentras vestigde, maakte de stad wederom een periode van welvaart door. De stad zou echter niet lang profiteren van de aanwezigheid van de paus. Clemens V stierf in 1314, amper een jaar nadat hij zich in de stad had gevestigd. Zijn opvolger gaf de voorkeur aan een verblijf in Avignon, in het bekende Palais des Papes. In 1320 werd Carpentras tot de hoofdstad van het Comtat Venaissin benoemd.

Dit is het gebied tussen de Rhône, de Durance en de Mont Ventoux, vernoemd naar Venasque. Dit gebied viel onder het bewind van de graven van Toulouse, en werd aan het einde van de strijd tegen de Albigenzen in 1229 bij de Franse kroon ingelijfd. Er werd een indrukwekkende vestingmuur om Carpentras heen gebouwd. Ook werden er enkele mooie monumenten opgericht, zoals het bisschoppelijke paleis het Hôtel-Dieu en de Bibliothèque Inguimbertine.

Carpentras vandaag de dag

Vandaag de dag staat Carpentras bekend als een stad met vele bezienswaardigheden. De historie van de stad is tot op de dag van vandaag zichtbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele overblijfselen van de vestingmuur zichtbaar, alsmede de toren van de porte d’Orange. Dit is een stadspoort uit de veertiende eeuw aan de noordzijde van de stad. Bovendien herbergt Carpentras de oudste synagoge in Frankrijk. In de wintermaanden vindt er elke vrijdagochtend een truffelmarkt plaats. Tevens is Carpentras bekend van de Berlingot: kleine harde snoepjes met dunne witte strepen gemaakt van vruchtensiroop. Een bezoekje aan Carpentras is zeer de moeite waard. U kunt met gemak een dag ronddwalen in de oude binnenstad met zijn bezienswaardigheden en talloze leuke winkeltjes. Dit is een perfect dagje uit voor iedere vakantieganger!

Romaanse Kathedraal in Carpentras

Carpentras bezoeken?

Wilt u deze stad zelf verkennen? Zoek hier een mooie vakantiewoning, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: