Cassis

Cassis is een plaatsje aan de kust van de Middellandse Zee, in het departement Bouches-du-Rhône. CassisDeze mooie plaats ligt ongeveer twintig kilometer ten oosten van de grotere plaats Marseille en is onder meer bekend vanwege het prachtige natuurgebied les Calanques. De Calanques zijn prachtige rotsachtige inhammen aan de kust.

Geschiedenis van Cassis

Uit verschillende archeologische vondsten is gebleken dat de nabije omgeving van het hedendaagse plaatsje al rond 500 voor Christus bewoond is geweest. Zo is onder meer bekend dat de Liguriërs in dit gebied leefden en een versterkte nederzetting gebouwd hebben op een nabijgelegen heuvel. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk maakte Cassis deel uit van een belangrijke maritieme handelsroute met de gebieden in Noord-Afrika, opgezet door de Antoninus Pius, de vijftiende keizer van het Romeinse Rijk. Mede dankzij de inkomsten vanuit de handel ontstond er al snel een plaatsje rondom de Romeinse handelshaven. Vanaf de vijfde eeuw na Christus werd het zuiden van Frankrijk geteisterd door invallen van verschillende vijandelijke volken.

Het plaatsje Cassis was inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk plaatsje en werd derhalve verdedigd door enkele verdedigingswerken, waaronder een grote muur. Mensen vanuit de omgeving zochten daarom toevlucht in het plaatsje, om zo beschermd te worden tegen de invallen. In de vijftiende eeuw na Christus kwam het plaatsje in handen van de graven van de Provence. Later kwam het plaatsje in handen van de bisschoppen van Marseille, die het plaatsje zouden besturen tot aan de Franse Revolutie in 1789.

Cassis vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit plaatsje bekend als een van de allermooiste dorpjes aan de kustlijn van de Middellandse Zee. Van de prachtige haven tot aan de mooie oude gebouwen en smalle straatjes: wanneer u door dit plaatsje wandelt zult u begrijpen waarom het volgens velen tot de mooiste vakantiebestemmingen in de Provence behoort. Een bezoekje aan het plaatsje is prima te combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen Calanques. Cassis is een zeer geschikte uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Provence!

CassisCassis bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Bouches-du-Rhône ook interessant: