Castellane

Castellane is een stadje dat vlakbij de wereldberoemde Gorges du Verdon ligt, in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Castellane wordt daarom ook wel de ‘poort naar de Verdon’ genoemd.

Castellane

De geschiedenis van Castellane

In het begin van de negende eeuw na Christus woonden er naar verluid slechts 84 mensen in de omgeving waar nu het prachtige plaatsje Castellane ligt. Om zichzelf te beschermen tegen invasies van de Saracenen, en plunderingen door rovers, besloten zij zich te vestigen op de top van een hoge rots, en op de iets lager gelegen terrassen. Op deze manier konden zij de gehele vallei overzien, zodat ze de vijand al ruim van tevoren konden zien aankomen. Later in de geschiedenis vestigden deze mensen zich aan de voet van de rots. Dit was praktischer met het oog op de landbouw en de handel.
De plaats werd in de dertiende eeuw na Christus veroverd door de Graven van de Provence. Zij besloten dat het noodzakelijk was om het stadje te verdedigen tegen aanvallen. Er werden daarom meerdere versterkte uitkijkposten gebouwd, om zo te voorkomen dat het stadje geplunderd kon worden. De aanleg van deze verdedigingswerken kon echter niet voorkomen dat de plaats omstreeks het jaar 1348 getroffen zou worden door de Pest, ook wel de Zwarte Dood genoemd vanwege de zwarte vlekken op de lichamen van de slachtoffers. Niet lang na de uitbraak van deze ziekte werd Castellane ook nog eens getroffen door een overstroming van de rivier Verdon. Ondanks deze tegenslagen zou de plaats uitgroeien tot het leuke stadje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Castellane vandaag de dag

Vandaag de dag is Castellane een leuk plaatsje om te bezoeken. Het stadje herbergt enkele interessante bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de historische plaats bovenop de berg. Vanaf hier kan men genieten van een prachtig uitzicht over Castellane, en de Gorges du Verdon. Dit uitzichtpunt kan worden bereikt via een wandelroute, welke ongeveer 25 minuten in beslag neemt. Hier is ook een mooie kapel te bewonderen. In het stadje Castellane zelf is het heerlijk vertoeven in de oude, maar veelal prachtige middeleeuwse straatjes. Er zijn vele leuke winkeltjes en gezellige terrasjes te vinden. In de nabije omgeving ligt de indrukwekkende kloof Gorges du Verdon. Dit plaatsje is de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke en veelzijdige vakantie. Niet alleen is het stadje op zichzelf al erg leuk om te verkennen, maar ook in de nabije omgeving is genoeg te zien en te doen!

Castellane

Castellane bezoeken?

Zelf dit leuke stadje bezoeken? Zoek hier een leuke vakantiewoning, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: