Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape is een schitterend plaatsje in het departement Vaucluse. Het plaatsje ligt ongeveer tussen de grotere plaatsen Orange en Avignon. Châteauneuf-du-Pape ligt aan de voet van een heuvel, waarop de ruïne van haar ooit zo imposante kasteel gelegen is. Het plaatsje kijkt uit over vele hectares aan wijnvelden en is dan ook wereldberoemd vanwege de ‘Châteauneuf-du-Pape-wijn’. Châteauneuf-du-Pape

Geschiedenis van Châteauneuf-du-Pape

De geschiedenis van dit mooie plaatsje begon aan het einde van de tiende eeuw, toen hier de kapel Saint-Théodoric werd gebouwd. Rondom deze kapel ontstond al snel een klein plaatsje, dat zich in de schaduw van de grotere plaats Avignon verder ontwikkelde. In de veertiende eeuw zetelde paus Johannes XXII zich in Avignon. Dit zorgde voor een aanzienlijke welvaart voor het plaatsje Châteauneuf-du-Pape. Zo gaf de paus opdracht tot de bouw van een kasteel op de heuvel bij het dorpje en werden er verschillende verdedigingswerken om het plaatsje heen aangelegd. De paus bracht veel tijd door in dit kasteel. Het plaatsje maakte in deze eeuw een welvarende periode door, waardoor men al snel genoodzaakt was om buiten de verdedigingsmuren te bouwen.

Na het vertrek van de paus uit Avignon raakte het kasteel van dit plaatsje in verval, omdat het veel te groot en te duur was om te onderhouden. In de twintigste eeuw werd het plaatsje steeds bekender vanwege haar heerlijke wijnen, waardoor Châteauneuf-du-Pape vandaag de dag bekend staat als een van de mooiste wijndorpjes in het zuiden van Frankrijk.

Châteauneuf-du-Pape vandaag de dag

Vandaag de dag is Châteauneuf-du-Pape een van de mooiste dorpjes in het departement Vaucluse. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in dit gebied is een bezoekje aan dit mooie plaatsje meer dan de moeite waard. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige middeleeuwse straatjes en vanuit het plaatsje kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omringende wijnvelden. In het plaatsje is ook een leuk museum te vinden dat gewijd is aan de productie van wijn. Vanwege de gunstige ligging van dit plaatsje ten opzichte van meerdere leuke bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de Mont Ventoux of het Palais du Papes in Avignon, is dit plaatsje een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in het departement Vaucluse!
Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje, dat bekend staat om de wijn, zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: