Colmars

Colmars, ook wel Colmars-les-Alpes genoemd, is een bijzonder plaatsje in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Het plaatsje ligt op de plek waar de rivieren Verdon en Lance samenvloeien, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van de bekende plaats Castellane. Het plaatsje staat bekend om zijn twee forten en haar versterkte muren, die het plaatsje in het turbulente verleden moesten verdedigen.

Geschiedenis van Colmars

Het plaatsje kent een rijke geschiedenis. Zo werd de omgeving van het plaatsje al in de Bronstijd bewoond, zoals blijkt uit de vondst van een bijl uit deze tijd. Ook zijn er Romeinse graven ontdekt, waaruit blijkt dat ook de Romeinen zich in dit gebied vestigden. Het is niet helemaal duidelijk wanneer het plaatsje precies is ontstaan. Wat daarentegen wel bekend is, is dat het plaatsje in een gebied ligt waar door de eeuwen heen zwaar om gevochten is. Zo probeerden onder meer de Italianen dit gebied te veroveren op het graafschap Savoie. Tijdens de Godsdienstoorlogen vochten de katholieken en de Hugenoten een felle strijd uit in dit gebied. In 1692 kreeg de beroemde Franse fortenbouwer Vauban de opdracht om de verdedigingswerken voor Colmars te ontwerpen. Het resultaat mocht er zijn: het plaatsje werd ommuurd met hoge muren en er werden twee forten gebouwd om er voor te zorgen dat het plaatsje gespaard bleef van plunderingen.

Colmars vandaag de dag

Vandaag de dag staat Colmars bekend als een plaatsje dat er in is geslaagd om zijn historische karakter te behouden. De aanwezigheid van de verdedigingswerken heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. De combinatie van de prachtige straatjes en indrukwekkende forten maakt een bezoekje aan dit vestingplaatsje absoluut de moeite waard. Als u uw vakantie doorbrengt in het departement Alpes-de-Haute-Provence kan een bezoekje aan dit prachtige vestingplaatsje dan ook niet ontbreken. Wanneer u door de middeleeuwse straatjes wandelt waant u zich zo in de middeleeuwen. Bovendien wordt er elk jaar in augustus een middeleeuws feest georganiseerd, wat erg leuk is om mee te maken!
Colmars

Colmars bezoeken?

Wilt u dit prachtige vestingplaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: