Cucuron

Cucuron is een plaatsje in het departement Vaucluse, in het natuurgebied dat bekend staat als de Luberon. Het plaatsje ligt in het zuidelijke gedeelte van de Luberon en is omringd door hellingen vol met wijnvelden en olijfbomen.Cucuron

Geschiedenis van Cucuron

De locatie van het plaatsje werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. Al tijdens de opkomst van het Romeinse Rijk hadden de Galliers zich gevestigd op deze locatie. Nadat de Romeinen het gebied hadden veroverd bouwden zij hier enkele Romeinse villa’s en een mausoleum. In de middeleeuwen liet men een kasteel bouwen op de locatie van het plaatsje, om deze locatie te beschermen. In deze periode werd het plaatsje ook voor het eerst genoemd in een historisch document, onder de naam Castrum Cucurone. Mede dankzij de aanwezigheid van dit kasteel slaagde het plaatsje er in om, in tegenstelling tot omringende dorpjes, tijdens de Godsdienstoorlogen katholiek te blijven.

Waar de aanwezigheid van het kasteel er voor zorgde dat het plaatsje, in tegenstelling tot vele andere dorpjes in het zuiden van Frankrijk tijdens deze rumoerige periode, niet te maken kreeg met de verwoestende gevolgen van de Godsdienstoorlogen, kon men niet voorkomen dat Cucuron werd getroffen door de pest. Deze dodelijke ziekte, die zich verspreidde vanuit de havenstad Marseille, maakte vele slachtoffers onder de inwoners van het plaatsje. Ondanks deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Cucuron kon dit plaatsje uitgroeien tot een het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Cucuron vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit charmante dorpje bekend als een van de mooiste plaatsjes in de Luberon. Met de prachtige oude gebouwen, de malle straatjes en Notre-Dame-de-Beaulieu, de dorpskerk, is Cucuron een plaatsje waar u gerust een middagje door kunt brengen. Bovendien is het plaatsje gunstig gelegen ten opzichte van verschillende andere prachtige dorpjes, zoals Ménerbes, Lacoste en Bonnieux. Ook prachtige plaatsen als Manosque en Roussillon, met het bijzondere okerlandschap zijn goed bereikbaar vanuit Cucuron. Cucuron is een ideale vakantiebestemming voor een heerlijke vakantiebestemming in de Luberon!
Cucuron

Cucuron bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje in de Luberon zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: