Entrevaux

Entrevaux is een oud versterkt plaatsje gelegen in het departement Alpes-de-Haute-Provence, aan de rivier Var. Het plaatsje is onder meer bekend vanwege de citadel, hoog boven op een rots. Entrevaux

Geschiedenis van Entrevaux

Het versterkte plaatsje Entrevaux is in de elfde eeuw na Christus gesticht, op een rotspunt in een bocht van de rivier Var. In het jaar 1040 werd het plaatsje voor het eerst genoemd in een historisch document. Dit was echter niet onder haar huidige naam Entrevaux, maar onder haar eerdere naam, Interrivos. Het plaatsje werd gesticht ter vervanging van het oude plaatsje Glandèves, dat eerder met de grond gelijk was gemaakt door de Saracenen. Ondanks de verdedigingswerken werd Entrevaux in het jaar 1536 veroverd door de troepen van Keizer Karel de vijfde. Meer dan de helft van de bevolking van het plaatsje werd vermoord.

Onder de overgebleven bevolking brak een opstand uit, waarbij werd afgerekend met de gouverneur. Vervolgens verklaarde het plaatsje zich loyaal aan de Franse kroon. In de zestiende eeuw na Christus maakte het plaatsje een welvarende periode door. Zo werd er onder meer een kathedraal gebouwd in het plaatsje. Ook werd er een brug over de rivier Var gebouwd, die tot op de dag van vandaag bekend staat als de Porte Royale. Aan het eind van de zestiende eeuw werden zowel Entrevaux als zijn citadel extra versterkt dankzij het werk van de beroemde Franse militaire architect Vauban. Dit omdat het plaatsje gevaarlijk dicht bij de grens met Savoye lag. Met uitzondering van een kortstondige belegering in het jaar 1707 na Christus, bleef het plaatsje verdere aanvallen bespaard.

Entrevaux vandaag de dag

Vandaag de dag is Entrevaux een van de meest bijzondere dorpjes in de Provence. Doordat het plaatsje zijn middeleeuwse karakter goed heeft weten te behouden, waant u zich tijdens een wandeling door het plaatsje zo in de middeleeuwen. De citadel van het plaatsje, die tot op de dag van vandaag te bezoeken is, is bereikbaar via een lange, slingerende weg vanuit Entrevaux. Wanneer u de citadel wenst te bezichtigen is een redelijke conditie dus wel aan te raden. In het plaatsje zelf, dat u via de schitterende oude toegangspoort met stenen brug over de rivier Var binnenkomt, kunt u genieten van de prachtige oude gebouwen, smalle straatjes en de gezellige terrasjes. Een bezoekje aan dit prachtige plaatsje is absoluut de moeite waard!
Entrevaux

Entrevaux bezoeken?

Wilt u dit prachtige middeleeuwse plaatsje met zijn citadel zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-de-Haute-Provence ook interessant: