Èze

Èze is een dorpje gelegen in het departement Alpes-Maritimes, vlakbij de grotere stad Nice.Èze Dit dorpje staat bekend vanwege het prachtige uitzicht over de nabije omgeving. Omdat het plaatsje op een hoge klif van ongeveer 425 meter hoogte ligt, staat het plaatsje ook wel bekend als ‘het Adelaarsnest’.

Geschiedenis van Èze

De nabije omgeving van het huidige plaatsje Èze zou rond het jaar 2000 voor Christus al bewoond zijn geweest. Dit is gebleken uit verschillende archeologische onderzoeken in de omringende omgeving. In de omgeving van het huidige plaatsje is een verzameling oude Griekse munten gevonden uit de derde eeuw voor Christus. Dit doet dan ook vermoeden dat het plaatsje wellicht ooit ontstaan is als een kolonie van de Grieken.

Later in de geschiedenis werd de omgeving bezet door de Romeinen, die onder meer verschillende wegen aanlegden. Na de val van het Romeinse Rijk is het gebied ongeveer 80 jaar lang in handen geweest van de Moren, totdat zij uiteindelijk verdreven werden door Guillaume de Provence in het jaar 973 na Christus. In het jaar 1388 na Christus viel Èze onder het bewind van Savoy. Gedurende deze periode werden er vele verdedigingswerken aangebouwd, vanwege de strategische ligging van dit plaatsje, vlak bij Nice. In de hier op volgende eeuwen maakte het plaatsje Èze een turbulente periode door. Zo is het plaatsje achtereenvolgens veroverd door Turkse en Franse troepen. In het jaar 1706 vernietigden de troepen van de Franse koning Louis XIV de verdedigingsmuren van het dorpje, ten tijde van de Spaanse Successieoorlog. In april van het jaar 1860 besloten de inwoners van het plaatsje unaniem dat zij onderdeel wensten uit te maken van Frankrijk.

Èze vandaag de dag

Vandaag de dag staat Èze bekend als een van de meest indrukwekkende dorpjes langs de kust van de Middellandse Zee. Dit heeft voornamelijk te maken met haar spectaculaire ligging, bovenop een hoge klif. Dit betekent dat u vanuit dit plaatsje kunt genieten van een prachtig uitzicht. Èze is dan ook een veel bezocht plaatsje. Onder meer Walt Disney heeft hier enige tijd rondgebracht. In dit kleine middeleeuwse plaatsje zijn vele winkeltjes, kunstgaleries, restaurants en hotels te vinden. In dit middeleeuwse plaatsje kunt u zich terug in de tijd wanen. Een bezoekje aan dit bijzondere plaatsje is dan ook absoluut de moeite waard.

Èze bezoeken?

Wilt u dit bijzondere plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: