Fontaine-de-Vaucluse

Fontaine-de-Vaucluse is een plaatsje gelegen aan de rivier Sorgue, aan de voet van de heuvels van de Vaucluse. De rivier Sorgue ontspringt vlakbij het plaatsje.Fontaine-de-Vaucluse

Geschiedenis van Fontaine-de-Vaucluse

Uit verschillende opgravingen is gebleken dat er al eeuwen lang mensen gewoond hebben op de locatie van Fontaine-de-Vaucluse. Zo zijn er verschillende prehistorische gereedschappen gevonden in de omgeving van het plaatsje. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse rijk was de rivier Sorgue zeer belangrijk met het oog op de handel. Zo ontstond er een klein plaatsje dat ‘Vallis Clausa’ werd genoemd. Dit betekent ‘gesloten vallei’. Door de eeuwen heen werd deze naam veranderd in Vaucluse. Omdat het departement later in de geschiedenis ook deze naam kreeg toebedeeld, werd de naam van het plaatsje Vaucluse veranderd in Fontaine-de-Vaucluse, naar de bron van de Sorgue die bij het plaatsje ligt. Het plaatsje maakte een voortvarende tijd door, tot aan de veertiende eeuw na Christus. Nadat het plaatsje was geplunderd door bandieten, raakte het plaatsje en de vallei waar het in ligt in verval.

De vallei werd verlaten en werd zelfs vermeden in de zestiende en zeventiende eeuw na Christus. Pas aan het begin van de achttiende eeuw werd dit prachtige deel van de Vaucluse ‘herontdekt’, waarna men zich hier weer vestigde. In het jaar 1946 trachtte niemand minder dan de beroemde Franse duiker Jacques Cousteau samen met zijn team de bodem van de bron van de rivier Sorgue te bereiken. Zij bereikten een diepte van ongeveer honderd meter, maar slaagden er niet in om de bodem van de bron te bereiken.

Fontaine-de-Vaucluse vandaag de dag

Vandaag de dag staat Fontaine-de-Vaucluse bekend als een van de mooiste dorpjes in de regio. Haar schilderachtige ligging aan de rivier Sorgue draait hier zeker aan bij. In het plaatsje zijn vele mooie oude gebouwen te bewonderen. Ook zijn er aan de oever van de rivier Sorgue vele gezellige terrasjes te vinden. Naast de bron van de rivier de Sorgue, waar veel toeristen graag een kijkje nemen, is ook de oude papiermolen in het plaatsje interessant om met een bezoekje te vereren. Wanneer u Fontaine-de-Vaucluse bezoekt, zal het u niet verbazen waarom dit plaatsje volgens velen tot de mooiste dorpjes in de Vaucluse en misschien zelfs wel tot de mooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort.
Fontaine-de-Vaucluse

Fontaine-de-Vaucluse bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een leuke vakantiewoning, een mooie camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: