Fréjus

Fréjus is een plaats gelegen in het departement Var, in de regio Provence. Dit stadje ligt direct aan zee, en is een zeer geliefde badplaats. Fréjus ligt pal naast de plaats Saint-Raphaël. Beide steden liggen zo dicht naast elkaar dat ze vaak gezien worden als één stad.

Fréjus

Geschiedenis van Fréjus

Evenals veel andere steden in de regio Provence, heeft ook deze badplaats een rijk verleden. Uit onderzoek is gebleken dat deze stad ten tijde van het Romeinse Rijk moet zijn gesticht. De stad lag op een gunstige plek ten opzichte van de handelsroute tussen Italië en het huidige Spanje, waardoor de stad enorm profiteerde van de toenemende handel. De plaats stond destijds bekend onder de naam Forum Julii, wat ‘markt van Julius’ betekent. De stad is dus vernoemd naar de Romeinse keizer Julius Caesar. Vlakbij Fréjus werd ook een grote handelshaven aangelegd, om zo het handelsverkeer via de Middellandse Zee te stimuleren. De haven van Fréjus groeide uit tot een van de belangrijkste havens van het Romeinse Rijk, tot aan de zogenaamde Pax Romana.

De Pax Romana is een periode waarin het Romeinse Rijk slechts zeer beperkt werd uitgebreid, tussen de jaren 27 voor Christus tot ongeveer 180 na Christus. Doordat de focus van de Romeinse bevelhebbers niet meer lag op het uitbreiden van het Romeinse Rijk, werd de stad ook vanuit militair oogpunt minder relevant. Na de val van het Romeinse Rijk, werd het stadje meerdere malen geplunderd door piraten, tussen de zevende en achtste eeuw na Christus. In de tiende eeuw was er nog maar weinig over van de ooit zo belangrijke stad Fréjus. Doordat de havens niet meer actief gebruikt werden, slibden deze dicht, waardoor er een moeras ontstond en de stad steeds verder van zee kwam te liggen.

Fréjus vandaag de dag

Vandaag de dag is Fréjus uitgegroeid tot een van de populairste badplaatsen aan de Middellandse Zee. Voor een heerlijke strandvakantie bent u in de omgeving van deze stad dan ook aan het juiste adres. De binnenstad is echter ook de moeite waard om te verkennen. Hier zijn vele oude gebouwen te vinden, zoals de Kathedraal Saint-Léonce. Ook vindt u hier leuke winkeltjes en terrasjes waar u heerlijk kunt afkoelen met een lekker drankje. Fréjus is een ideale uitvalsbasis voor zowel een heerlijke vakantie in de Var!

Kathedraal Saint-Léonce in Fréjus

Fréjus bezoeken?

Zelf deze mooie plaats verkennen, of heerlijk genieten op het strand? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Var ook interessant: