Gap

Gap is de hoofdstad van het departement Hautes-Alpes. De stad ligt op circa 750 meter boven zeeniveau, en is hiermee de hoogst gelegen hoofdstad van een departement in Frankrijk. Gap

Geschiedenis van Gap

Het gebied rondom de huidige plaats werd al in de Prehistorie bewoond. Zo zijn er meerdere opgravingen gedaan waarbij prehistorische voorwerpen werden opgegraven. Later in de geschiedenis behoorde het gebied toe aan de Gallische stam die beter bekend stond als de Vocontii. Toen de Romeinen het gebied rond het jaar 125 voor Christus veroverden, paste deze stam zich al snel aan aan de Romeinse gebruiken en levenswijze. In het jaar 22 na Christus werd het stadje gesticht, aan een belangrijke handelsroute richting het hedendaagse Valence. In de eerste jaren was het plaatsje echter niet veel meer dan een militair kamp, omringd met een grote gracht. Door de eeuwen heen ontwikkelde Gap zich van een Romeins kamp in een klein plaatsje.

Aan het einde van de tiende eeuw na Christus voegde het plaatsje zich bij het graafschap van de Provence. Vanaf dit moment profiteerde het stadje van de aanwezigheid van de Paus in Avignon, doordat vele reizigers die onderweg waren naar de zuidelijker gelegen stad van de Paus, langs de plaats reisden.

Dit had onder meer een positief effect op de wol- en lederindustrie, waarmee kleding werd vervaardigd. Later in de geschiedenis, tijdens de Godsdienstoorlogen, raakte het stadje zwaar beschadigd door de felle gevechten tussen de Katholieken en de Protestanten. Ondanks deze zwarte periode uit de geschiedenis van dit plaatsje, ontwikkelde Gap zich tot het gezellige stadje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Gap vandaag de dag

Vandaag de dag is Gap een prachtig plaatsje gelegen in de bergen. In het plaatsje is genoeg te zien en te beleven. Zo is de oude kathedraal in de binnenstad absoluut een bezoekje waard. Deze kathedraal staat al sinds het jaar 1906 geclassificeerd als nationaal monument. Ook de Rue Colonel Roux, de oudste straat van de stad, is mooi om te bezichtigen. In de oude stadskern zijn tevens vele leuke winkels en restaurantjes te vinden. In de nabije omgeving van Gap kunt u naar hartenlust wandelen en fietsen in de prachtige natuur. Gap is een prima uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in het departement Hautes-Alpes!
Gap

Gap bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hautes-Alpes ook interessant: