Gigondas

Gigondas is een plaatsje gelegen in het departement Vaucluse, aan de westelijke ingang van het rotsachtige landschap dat bekend staat als de Dentelles de Montmirail.Gigondas Dit mooie plaatsje wordt door de kenners tot de mooiste dorpjes van de Vaucluse gerekend.

Geschiedenis van Gigondas

Dankzij de ontdekking van verschillende prehistorische voorwerpen zoals bijlen en speerpunten is bekend dat de omgeving van dit schitterende plaatsje al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Het plaatsje zelf wordt voor het eerst genoemd in een historisch document uit het jaar 951 na Christus, onder haar vroegere naam Jocundatis. Er zijn onder meer vele Romeinse munten gevonden die doen herinneren aan de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Romeinse soldaten die met pensioen gingen kregen in ruil voor hun bewezen diensten vaak een stuk land aangeboden.

Het is aannemelijk dat het plaatsje Gigondas op deze wijze is ontstaan. In de vroege middeleeuwen maakte het plaatsje deel uit van het koninkrijk van Bourgondiè. De geschiedenis van het plaatsje is sterk verbonden met die van de stad Orange. Zo viel Gigondas samen met andere plaatsjes als Jonquières, Violès, Courthézon, Suzette en Lafare binnen het vorstendom van Orange. Sinds de achttiende eeuw na Christus is het plaatsje steeds bekender geworden vanwege de wijnen. Tot op de dag van vandaag zijn wijnen uit de nabijheid van Gigondas zeer gewild.

Gigondas vandaag de dag

Vandaag de dag staat Gigondas bekend als een van de mooiste plaatsjes in de Vaucluse. Het plaatsje heeft zijn oorspronkelijke karakter door de jaren heen goed weten te behouden. Dit is te zien aan de vele oude gebouwen en typisch Provençaalse straatjes. Een wandeling door dit mooie plaatsje is dan ook een lust voor het oog. Ook de ligging van het plaatsje is prachtig te noemen, nabij de Dentelles de Montmirail. Tot slot is er in de nabije omgeving van dit prachtige plaatsje genoeg te zien en te beleven. Wanneer u in de omgeving van dit plaatsje verblijft behoren onder meer uitstapjes naar Avignon, met het indrukwekkende Palais des Papes en haar wereldberoemde brug, en een uitstapje naar de mooie stad Orange tot de mogelijkheden. Dit schitterende plaatsje is met andere woorden een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in het departement Vaucluse.

GigondasGigondas bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf verkennen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: