Gordes

Het dorp Gordes wordt door velen tot de mooiste dorpjes van Frankrijk geschaard. Het dorp ligt in het hartje van het regionale natuurpark de Luberon. Andere bezienswaardigheden in de nabije omgeving zijn bijvoorbeeld de okergroeve bij Roussillon, of de abdij van Sénanque. Dit plaatsje staat bekend als een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in de regio.

Gordes

Geschiedenis van Gordes

Uit opgravingen blijkt dat er al sinds de steentijd mensen wonen op de rots waar Gordes op gebouwd is. De naam Gordes if afgeleid van het Keltische woord ‘Vordense’. De strategische locatie (bovenop een rots) werd op waarde geschat door de Romeinen, die hier een versterkt kasteel bouwden. Zo rond de 11e eeuw ontstond het dorp Gordes doordat er steeds meer mensen uit de nabije omgeving zich in de nabijheid van het kasteel vestigden.
Gedurende de middeleeuwen kreeg Gordes te maken met de plunderaars van Raymond de Turenne, en met de godsdienstoorlogen. Er wordt dan ook besloten om vestigingsmuren rondom het kasteel te bouwen. Hiervan zijn slechts nog enkele delen zichtbaar.
De 18e en 19e eeuw zijn zeer lucratief te noemen voor het plaatsje. De bevolking groeit snel, en de ambachtelijke nijverheid in het dorp zorgt voor rijkdom en werk.
In 1909 werd het dorp en haar omgeving opgeschrikt door een aardbeving. De sporen van deze aardbeving zijn nog goed zichtbaar in de kerk van het dorp.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen sommige inwoners van dit plaatsje actief bij aan het Franse verzet. Op 21 augustus 1944 werd er een Duitse patrouille in de buurt van het plaatsje aangevallen door het verzet. De volgende dag, op 22 augustus 1944, kreeg het dorp te maken met represaille acties van de Duitse bezetter. De bevolking werd opgedragen om hun woningen in te gaan. Diegenen die te laat waren of niet meewerkten, werden in koele bloede doodgeschoten.

Gordes vandaag de dag

Vandaag de dag is Gordes een dorp dat op veel toeristische belangstelling kan rekenen. De aanwezigheid van meerdere parkeerplaatsen rondom het plaatsje bevestigen dit. Er zijn dan ook genoeg redenen om eens een kijkje te nemen in dit dorp. Van de smalle, geplaveide straatjes tot aan het bijzondere kasteel: er is genoeg te zien. Voor een uitgebreid bezoek aan dit schitterende plaatsje in de Luberon kunt u gerust een middag de tijd nemen!

Gordes bezoeken?

Wilt u dit schitterende plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: