Goult

Goult is een mooi oud plaatsje bovenop een heuvel in het departement Vaucluse. Het plaatsje ligt nagenoeg in het hart van het regionaal natuurpark dat bekend staat als de Luberon. Het plaatsje is wellicht minder bekend dan andere plaatsjes in de Luberon, zoals bijvoorbeeld Gordes, Ansouis en Lacoste. Dit komt omdat dit plaatsje, in tegenstelling tot de eerder genoemde plaatsjes, niet vanaf grotere afstand zichtbaar is.

Geschiedenis van Goult

Rondom het hedendaagse plaatsje en elders in de Luberon zijn prehistorische voorwerpen als pijlpunten en bijlen gevonden, die er op duiden dat dit gebied al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Ook zijn er hunebedden gevonden en enkele Romeinse overblijfselen zoals een altaar, urnen en aardewerk. Het dorpje zelf is waarschijnlijk ontstaan dankzij de aanwezigheid van een belangrijke Romeinse weg, de Via Domitianus. Het is waarschijnlijk dat er op de locatie van het huidige plaatsje ooit enkele Romeinse villa’s zijn gebouwd en dat er rondom deze villa’s een klein dorpje is ontstaan. In de twaalfde eeuw na Christus werd het kasteel van Goult gebouwd. Dit kasteel moest het plaatsje en haar omringende omgeving beschermen tegen rovers. Door de eeuwen heen speelde het plaatsje slechts een relatief bescheiden rol. Hierdoor heeft het plaatsje haar oorspronkelijke karakter door de eeuwen heen weten te behouden.

Goult vandaag de dag

Vandaag de dag is Goult een van de allermooiste dorpjes in de Luberon. Het plaatsje mag dan wel minder bekend zijn dan andere plaatsjes in de omgeving, dit betekent echter niet dat dit plaatsje qua pracht onder doet voor deze andere plaatsjes. Sterker nog, Goult is een prachtig plaatsje met karakteristieke straatjes, oude gebouwen en een leuk pleintje waar u tijdens de warme zomerdagen heerlijk kunt genieten van een verkoelend drankje. Tijdens de zomermaanden wordt er op dit pleintje een leuke regionale markt georganiseerd, waar u terecht kunt voor lokale specialiteiten. Goult is een plaatsje dat absoluut de moeite waard is om met een bezoekje te vereren wanneer u uw vakantie in deze omgeving doorbrengt. Voor een uitgebreid bezoek aan dit leuke plaatsje kunt u gerust een middag de tijd nemen.

Goult bezoeken?

Wilt u dit mooie dorpje in de Luberon zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over de Vaucluse ook interessant: