Gourdon

Gourdon is een klein plaatsje, gelegen in het departement Alpes-Maritimes in de regio Provence. Volgens vele kenners is Gourdon een van de mooiste plaatsjes in heel Frankrijk. Het plaatsje ligt bovenop een hoge rots van 760 meter hoogte, en kijkt uit over de vallei van de Loup. Vanwege de strategische ligging staat dit plaatsje ook wel bekend als ‘het adelaarsnest’.

Gourdon

Geschiedenis van Gourdon

De rots waarop het plaatsje ligt vormt al eeuwen een bijzonder belangrijke strategische positie. Het belang van de locatie, bovenop een hoge rots, werd al door de Romeinen op waarde geschat. De Romeinen stichtten een groot Romeins fort op de huidige locatie van het plaatsje, van waaruit zij de omliggende omgeving gemakkelijk konden observeren. Het plaatsje wordt voor het eerst genoemd in documenten uit het jaar 1035 na Christus, onder de naam Gordone. In de Middeleeuwen besloten de graven van de Provence om de verdedigingswerken van het dorpje te restaureren. Op deze manier zou het dorpje veel beter beschermd kunnen worden tegen vijanden.

Ondanks de vele verdedigingswerken, zou Gourdon niet vaak belegerd worden. In het jaar 1815 na Christus waren het Oostenrijkse troepen die er in slaagden om het versterkte dorpje schade toe te brengen. De toegebrachte schade werd echter hersteld, waardoor het dorpje Gourdon niet alleen zijn prachtige sfeer behield, maar ook zou uitgroeien tot het mooie dorpje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Gourdon vandaag de dag

Vandaag de dag is Gourdon een veel bezocht dorpje door toeristen van over de hele wereld. Dit is dan ook niet voor niets. De middeleeuwse sfeer van het dorpje is zeer goed behouden gebleven, waardoor een wandeling door het dorpje voelt alsof u teruggaat in de tijd. Ook herbergt het dorpje enkele bijzondere bezienswaardigheden, zoals het feodale kasteel. Wanneer u dit kasteel bezoekt kunt u tevens genieten van de prachtige tuinen. Deze tuinen zijn ontworpen door Andre Le Nôtre, een tuinman van de Franse koning Lodewijk XIV. Vergeet vooral niet te genieten van het magnifieke uitzicht over de omliggende vallei. Op heldere en zonnige dagen kunt u hier prachtige foto’s maken. Op een van de vele terrasjes kunt u heerlijk bijkomen nadat u het plaatsje heeft verkent. Gourdon is een prachtig plaatsje, dat absoluut een bezoekje waard is!

Gourdon

In de omgeving van Gourdon

Dit mooie plaatsje ligt in het departement Alpes-Maritimes. In dit gedeelte van de regio Provence zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Alpes-Maritimes en de mooiste steden en dorpen in Alpes-Maritimes inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Provence uitgebreid beschreven.

Gourdon bezoeken?

Wilt u dit mooie plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Alpes-Maritimes op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Provence vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk