Grasse

Grasse is een stad gelegen in het departement Alpes-Maritimes, in de regio Provence. Deze stad wordt ook wel gezien als de wereldhoofdstad van het parfum. De lokale parfumindustrie speelt dan ook een voorname rol in de geschiedenis van deze stad.

Grasse

De geschiedenis van Grasse

In de middeleeuwen was Grasse een belangrijke stad voor de leerindustrie. De stad en haar nabije omgeving was gespecialiseerd in het looien van leer. Veel leer werd geëxporteerd naar de steden Genua en Pisa, omdat Grasse met deze steden een handelsverdrag had gesloten. De stad maakte een periode van ontwikkeling door. Steeds maar weer werden er weer betere manieren gevonden om het leer te bewerken. De leerlooierij had echter een groot nadeel: het leer stonk. Dit was iets waar de aristocratie, die destijds veelvuldig leren handschoenen droegen, niet konden waarderen.

Een lokale leerbewerker, Galimard genaamd, kwam op het idee om de leren handschoenen van een lekker geurtje te voorzien, zodat de handschoenen in ieder geval niet naar leer zouden ruiken. Enige jaren later nam de concurrentie op de leermarkt enorm toe. Dit kwam omdat ook andere Franse steden als Nice zich steeds meer richtten op de leermarkt. Tegelijkertijd met de neergang van de leerindustrie in Grasse, maakte de parfumindustrie een enorme groei door. Grasse veranderde van een belangrijke stad in de leerindustrie tot een belangrijke stad in de parfumindustrie.

Sinds de 18e eeuw staat deze plaats zelfs bekend als de wereldhoofdstad van de parfum. De uitgestrekte velden om de stad heen dienden steeds vaker gebruikt voor het kweken van allerlei bloemen, welke gebruikt werden voor het fabriceren van steeds meer verschillende soorten parfum. Tot aan de dag van vandaag speelt de stad een belangrijke rol in de parfumindustrie.

Grasse vandaag de dag

Vandaag de dag is Grasse een erg leuke stad om te bezoeken. Er zijn veel bezienswaardigheden. Een van de meest bekende bezienswaardigheden in de stad is het internationale Museum van de Parfum. Hier wordt de bezoekers een inzage geboden in de historie van de stad en haar parfumindustrie. Een andere leuke bezienswaardigheid is het bekende Musée d’Art et d’Histoire de Provence. Dit museum is gericht op de kunstgeschiedenis van de Provence. Ook de kerk van Plascassier, gebouwd in het jaar 1644 is leuk om te bezoeken. Jaarlijks worden er meerdere festivals georganiseerd in Grasse. Zo is er het jaarlijkse Fête du Jasmin, in de eerste week van Augustus. Tot slot is ook het historische centrum erg leuk om eens te verkennen. Hier zijn veel leuke terrasjes en parfumwinkeltjes te vinden. Deze stad is absoluut de moeite waard om eens met een bezoekje te vereren!

Grasse

Grasse bezoeken?

Zelf deze bijzondere stad bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Alpes-Maritimes ook interessant: